Nadat we afscheid genomen hebben van de mamsies en de papsies, ontmoeten we ’s avonds Lisa in Sanur (Bali). Het plan is om het haar Java te bereizen. Zodus de volgende ochtend de taxi in naar het local bus station. Toch altijd even terug wennen na 2 weekjes in een privé busje. Aan de ferry naar Java worden we onmiddellijk aangesproken door iemand. Sympatiek als we zijn hebben we een klein gesprekje en dit volstond blijkbaar om iemand aan de overkant in Java te bellen. We werden daar opgewacht door Pepe die ons voor een vriendenprijsje wel naar het hotel zou brengen en ons terloops nog een een tour aansmeerde naar Kawa Ijen. Je moest het hem nageven de jonge man was een geboren verkoper. Ook wel handig overigens, zo wisten wij weer wat doen, want we hadden Java nog niet echt voorbereid…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lisa!

Kawa Ijen, zo vertelde Pepe ons, is één van de twee vulkanen in de wereld waar het zogenaamde blue fire te zien is (de andere zou in Ijsland liggen). Om dit spectaculaire natuurfenomeen te aanschouwen moeten we echter vroeg opstaan of niet gaan slapen. Wij kozen voor een zeer korte nachtrust, want Pepe stond aan ons hotel om 12:30! Na een dik uurtje rijden kwamen we als één van de eerste toeristen boven aan de vulkaan. Met als eerste hoogtepunt van de nacht de onvergetelijke sterrenhemel!
Bromo - 01
Los van het feit dat Kawa Ijen een toeristische attractie geworden is, werken er nog steeds een 80-tal mijnwerkers die zwavelblokken uit de mijnkrater ophalen en deze dan terug naar de parking dragen: ruwweg een 8-tal km heen en terug. Ze zeulen deze blokken in twee rieten mandjes die via een bamboestok over één schouder hangt. Gaande van 60 kg tot om en bij de 100 kg voor de steksten. Zo verdienen ze (amper) tussen de 2,5 en de 4 euro per lading!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Het eerste stuk gaat in het pikkedonker over steil oplopende wegen. Aan de kraterwand dalen we dan weer via een best wel uitdagend rotsweggetje de vulkaan in. Beneden aangekomen hebben we een mooi zicht op het blue fire: dit fenomeen ontstaat wanneer zwavel opbrandt. Als de wind even verkeerd staat mag je het trouwens ontgelden en zijn pikkende ogen en een droge hoest u deel, zelfs met een gasmasker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Als je dan even blijft wachten tot de zon opkomt, waan je je plots in een andere wereld. Je ziet een groot kratermeer en wanneer je terug naar boven loopt, heb je een best wel indrukwekkend uitzicht over Banyuwanghi. Mensen die de wandeling niet zien zitten, kunnen zich laten dragen als een koloniale heerser door mijnwerkers.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zelf ook eens proberen, heavy stuff!
Bromo - 03 Bromo - 02
Onze gids op de berg, Soubry. Vroeger zelf een zwaveldrager.

Omdat we maar niet genoeg kunnen krijgen van vulkanen, besluiten we na nog 2 uurtjes slaap onze tocht verder te zetten naar Bromo via Probolingo. Na een lange en hobbelige busrit komen we pas om 18u aan in Probolingo, en komen tientallen enthousiaste mannen op ons af en roepen Bromo Bromo Bromo. We zijn doodmoe, dus besluiten toch maar eerst een nachtje in Probolingo te blijven. De volgende ochtend trekken we naar het busstation en blijkbaar rijden er enkel mini busjes richting Cemoro Lawang, onze uitvalsbasis om Bromo te bezoeken. Na te veel slechte minibus-ervaringen, lieten we ons overtuigen om met 3 brommertjes naar boven te laten rijden. Avontuurlijk wel, met hellingen van gemakkelijk 15% en een grote rugzak op je rug. Helaas was de accommodatie ter plaatse eerder schaars, wat zich uiteraard liet voelen aan prijs, maar uiteindelijk vonden we toch iets dat voldeed met prachtig uitzicht op de vulkaan en ditto zonsondergang.
Bromo - 16 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Voor de volgende nacht hadden we een tour geboekt in ons hotel. Deze keer mochten we tot 3 uur blijven liggen alvorens er op onze deur werd gebonkt. De meest gebruikte optie om de berg te beklimmen was een 1970-1980 versie JEEP, Toyota, Landcruiser of gelijkwaardig. Wij kregen een Toyota mee en deze bracht ons naar wat een geweldige zonsopgang moest worden. Helaas waren we wat aan de late kant en werd de site werkelijk overrompeld door andere kijklustigen. Het was weekend, en blijkbaar gaan de Indonesiërs dan ook graag dan een nachtje vulkaankijken. Het was drummen voor een goed plaatsje, best wel een tegenvaller zeker na de relatieve rust van Kawa Ijen.
Bromo - 27 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Bromo - 24
Gelukkig werden we later nog afgezet aan de voet van Bromo. Deze nog rokende vulkaan was laatst in 2011 nog uitgebarsten. een daardoor vermoedelijk ook grotendeels verantwoordelijk voor het maanlandschap in de valei.
Bromo - 21 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Bromo - 22
Hoewel het hier ook meer dan behoorlijk druk was, is even naar boven wandelen zeker en vast een hoogtepunt. Je kon je met een paardje tot aan de trappen laten rijden. misschien geen slecht idee als je haast hebt, want de locals hebben ogenschijnlijk nog niet te veel Westerlingen tegengekomen, zodat ze allemaal met ons op de foto willen! Of er zijn de schoolkinderen die graag een interview willen. Je waant je hier echt een filmster op Java!
Bromo - 32 OLYMPUS DIGITAL CAMERA Bromo - 31 Bromo - 25
Maar na twee vulkanen hebben we het wel gehad en is het tijd voor wat cultuur, op naar Yogyakarta!

Auteur

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.