Het werd hoog tijd dat ik nog eens samen met Annelies van Een Lepeltje Lekkers een nieuw recept maakte in onze reeks “Spijs rond de wereld” (ok, het werd hoogtijd dat ik nog eens een blogpost maakte tout court). We kozen ditmaal voor Vietnamese kippennoedelsoep; phở gà. Ik heb er zo’n geweldige herinneringen aan van toen ik Vietnam bezocht. En ik eet het ook zo graag bij Little Bún in Antwerpen, dikke aanrader om daar eens langs te gaan, moest je dat nog niet gedaan hebben.

Maar zelf phở (spreek uit: ‘feu’) maken dus! Er zijn enkele belangrijke ‘key-elements’:

  • De basis: de bouillon! Gebruik een goede, liefst biokip om je bouillon te trekken.
  • De smaakmakers voor de bouillon: je gebruikt zowel verse smaakmakers voor de bouillon (gember, ui, sjalot en rammenas), specerijen als ‘condiments’ en dan zijn er ook nog smaakmakers. Die eerste (de gember, ui en sjalot) brand je eerst af met een brandertje voor extra smaak (of het kan ook in de oven onder de grill). De specerijen (die wij allemaal samen in een zakje vonden in de Aziatische supermarkt, handig!) rooster je in de pan. En eens de bouillon getrokken is en afgegoten, breng je de bouillon nog op smaak met vissaus, MSG, kippenbouillonpoeder en limoensap. Een belangrijke evenwichtsoefening dus proef veel!
  • De noedels: gebruik Vietnamese rijstnoedels (bún) en kook ze 1-2 minuutjes minder dan vermeld op de verpakking. In de bouillon garen ze nog verder (en anders worden ze te plat). Ik vind bredere noedels persoonlijk lekkerder omdat die wat meer bite hebben.
  • De afwerking: gebruik véél kruiden en extra toppings. In de Aziatische supermarkt (meer bepaald bij Seing Thai in de Van Wesenbeekstraat in Antwerpen) vonden we rice paddy leaf, Vietnamese koriander, Thaise basilicum, koriander en uit de moestuin bracht ik ook nog Chinese bieslook mee. Die frisse kruiden zorgen echt voor zoveel fraîcheur en textuur. Zorg verder nog voor veel extra’tjes zoals fijngesneden rode ui, sojascheuten (kuis ze liefst), chili, lente-ui, limoenpartjes,… Extra leuk om al die kommetjes op tafel te zetten en je gasten zichzelf te laten bedienen!

Nog een goede tip tenslotte, is dat de bouillon nog lekkerder wordt na enkele dagen, dus de moeite waard om een grote batch te maken en eventueel ook een deel in te vriezen!

Phở gà

Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur
Servings 4 personen
Zalige Vietnamese kippennoedelsoep! Het nationale gerecht van Vietnam en zo heerlijk kruidig. Steek je tijd en liefde in de bouillon, en je wordt beloond met het beste comfort food die óók smaakt bij warme temperaturen.

Ingrediënten

Bouillon

  • 2 liter water
  • 1 biologische kip
  • 100 gr gember
  • 1 witte ui
  • 1 sjalot
  • 100 gr daikon
  • 1 el suiker
  • 1 el zout
  • 1 el Aziatisch kippenbouillonpoeder
  • 2 el vissaus
  • 1 kl MSG
  • 1 limoen

Specerijen

  • 2 kaneelstokjes (of cassia)
  • 1 peul Chinese zwarte kardamom (optioneel, maar wel een goede smaakmaker)
  • 2 el venkelzaad
  • 3 el korianderzaad
  • 6 zwarte peperbolletjes
  • 6 witte peperbolletjes
  • 3 stuks steranijs
  • 5 kruidnagels

Toppings

  • 200 gr Vietnamese rijstnoedels
  • verse kruiden ('rice paddy leaf', koriander, Vietnamese koriander, munt, Thaise basilicum,…)
  • 1/2 rode ui
  • 75 gr sojascheuten
  • 2 stengels lente-ui
  • 2 Thaise chili's (rawit)
  • 1 limoen

Instructies 

De bouillon

  • Snij het overtollige vet van de kip weg (vooral aan de nek, vleugels en poep). Breng het water aan de kook in een grote kookpot. Voeg de kip toe. Schep het schuim weg als dat komt bovendrijven.
  • Halveer de gember, ui en sjalot. Schep op een vuurvaste schaal en brand met een brandertje. Voeg toe aan de bouillon.
  • Schep alle specerijen in een antikleefpan en rooster 3-5 min. tot de specerijen beginnen te geuren. Schep in een zakje.
  • Schil de daikon en snij in stukken.
  • Voeg de gember, sjalot, ui, daikon, de specerijen in het zakje, zout, suiker en kippenbouillonpoeder toe. Laat 45 min. – 1 uur pruttelen.
  • Zeef de bouillon, laat de kip afkoelen.

Toppings

  • Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking, maar kook 2 min. minder.
  • Kuis de sojascheuten en kruiden. Hak de kruiden grof. Snij de lente-ui in ringen. Snij de rode ui zo fijn mogelijk. Snij de chili in ringen. Snij de limoen in partjes.
  • Snij de kippenfilet in plakjes. Trek de rest van de kip in reepjes.

Afwerking

  • Breng de bouillon op smaak met vissaus, MSG en limoensoep. Proef goed en pas aan tot je tevreden bent van de smaak. Warm opnieuw op.
  • Schep de noedels in diepe kommen. Schep de bouillon erbij. Schik de kip erbij. Werk af met kruiden, lente-ui, rode ui en sojascheuten. Serveer de chili's en limoenpartjes erbij.
Author: Caroline
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Vietnamees
Trefwoord: kippensoep, maaltijdsoep, noedelsoep, soep
pho ga
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.