Ga terug
+ servings

De lekkerste cheesecake met speculaasbodem

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Afkoeltijd 2 uur
Totale tijd 4 uur
Servings 8 porties
Hoe maak je de lekkerste gebakken cheesecake (NY cheesecake) met speculaasbodem? We zochten het uit en delen onze ultieme recept. Enjoy!

Materiaal

  • 1 springvorm 24 cm doorsnee

Ingrediënten

Speculaasbodem

  • 200 gr speculaas
  • 80 gr boter

Cheesecake

  • 400 gr roomkaas (type Philadelphia)
  • 400 gr volle platte kaas (ook gekend als kwark)
  • 2 kl maïszetmeel
  • 200 gr suiker
  • 5 eieren
  • 1 vanillestokje

Afwerking

  • blauwe bessen
  • poedersuiker

Instructies 

  • Maak de speculaasbodem: verwarm de oven voor op 180°C. Klik een bakpapier in je springvorm (knip de randen eventueel weg) en vet eventueel de randen in. Verkruimel de speculaas in een hakmolen (of doe de speculaasjes in een diepvrieszakje en verbrijzel met een deegrol). Smelt de boter. Meng de gesmolten boter met de speculaaskruimels en bedek hiermee de bodem van de springvorm. Druk goed aan tot een egaal oppervlak (dit gaat goed met een 'cup-maatbekertje'). Bak 10 min. in de voorverwarmde oven.
  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 150°C (boven- en onderwarmte).
  • Splits 2 eieren en klop het eiwit op (de dooiers heb je niet nodig).
  • Meng de roomkaas met de plattekaas, maïszetmeel, suiker, vanille en 3 volledige eieren tot een egaal mengsel (klop niet te hard op!). Spatel de eiwitten eronder en schenk het beslag in de springvorm. Tik even met de vorm tegen het aanrecht om luchtbellen te verwijderen. Bak 1 uur in de oven op 150°C. Zet een schaaltje (ramequin) met water onderaan in de oven.
  • Controleer de cheesecake. Verhoog de temperatuur naar 180°C en bak nog 10 minuten (of iets langer) tot de bovenkant mooi begint te verkleuren. Zet de oven dan uit, snijd de randen van de cheesecake los (zie tips in de blogpost) en laat een half uur afkoelen in de oven. Haal dan uit de oven en laat opnieuw 30-45 min. afkoelen op het aanrecht. Zet de cheesecake vervolgens minstens 2 uur in de koelkast. Serveer met blauwe bessen en overstrooi met poedersuiker. Smakelijk!
Gang: 4-uurtje, Dessert
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: baktips, blauwe bessen, cheesecake, cream cheese, dessert, gebak, speculaas, Spijs rond de wereld, testkeuken