Mandalay… waarschijnlijk de stad met de mooiste naam van Azië, hoewel Luang Prabang (Laos) zeker in de buurt komt! Maar voor we in Mandalay aankomen, moeten we eerst nog enkele andere steden ’passeren’. Eerste stop op de weg is Hsipaw, een geliefkoosde bestemming voor trekkingen ’off the beaten track’. Maar na onze trekking nabij Inlay pasten we voor een nieuw avontuur met mogelijks een hopeloze gids.

Gelukkig is er in Hsipaw meer te beleven dan enkel trekkingen; zo heb je klein Bagan. Wat meer weg heeft van de verwilderde tempels in Ankor Wat, door bomen die uit de tempels groeien, dan de tempels in Bagan die over het algemeen heel goed onderhouden worden.  Het andere hoogtepunt in Hsipaw was het Shan Paleis, nu ja ’paleis’ doet het in verval zijnde huis in Britse stijl misschien iets te veel eer aan. Maar dit neemt niets weg van de geweldige uitleg die we krijgen over de geschiedenis van de laatste Sky Prince, de Shan State en Myanmar in het algemeen. Dit alles in perfect Engels.
Mandalay - 01 Mandalay - 02
De volgende dag besloten we zelf de waterval te gaan bezoeken zonder een toer te boeken. We huurden mountain bikes. Al na een kwartiertje fietsen werden we tegengehouden aan het klooster door enkele monniken die ons ervan probeerden te overtuigen om onze fietsen daar achter te laten en te voet verder te gaan. We hebben maar geluisterd… We kwamen zowaar uit op een vuilnisbelt, waar enkele vriendelijke locals ons verderwezen en dan werden de landsschappen ongelofelijk. We hadden niet direct gerekend op een trekking, dus het juiste schoeisel ontbrak. Maar na een uurtje ploeteren bereikten we toch onze waterval. Het bleek een echte beauty te zijn en we konden niet aan de verleiding weerstaan om effe te gaan plonsen. Heerlijk!
Mandalay - 04 Mandalay - 05 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Om mijn mountain bike toch te gebruiken waarvoor die dient, besloot ik nog even de sunset hill te beklimmen. Na deze beproeving was het genieten van een geweldige zonsondergang, al zijn daar geen bewijzen van, want ik had geen camera meegenomen :-).

De volgende dag namen we de trein naar Pye-Oo-Lwin (POL). Opnieuw een absolute aanrader. De treinen in Myanmar hebben geen al te beste reputatie en je wordt er danig in door elkaar geschud, maar de ticketprijs voorziet gelijk een levensverzekering. Dus dat is gelijk gecoverd… Trouwens voor 3 dollar is de trein een stuk goedkoper als de bus en wanneer je geen eerste klasse boekt is het zelfs maar 1 dollar! We hoorden van andere reizigers dat dit ook wel heel speciaal was. Wij moesten het echter doen met de uitzichten over de rijstvelden en een hele spectaculaire brug!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Mandalay - 12 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toen we in POL aankwamen leek het meer op een drukke straat dan een charmant bergdorpje. Maar de volgende dag kon het meer met statige huizen en de botanische tuin ons toch van zijn schoonheid overtuigen.
Mandalay - 17 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Volgende stop Mandalay, deze keer met een gedeelde taxi. Toen we Mandalay binnenreden hadden we net dat ietsje meer verwacht van de de stad met de klinkende naam. Het was groot en vooral enorm druk en het was opnieuw heet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dé bezienswaardigheid in Mandalay is de pagoda op de berg die uitzicht verschaft over de hele stad. Helaas lag er tussen onze berg nog een koninklijk paleis met een slotgracht van 2 op 2 kilometer en was ons hotel gunstig gelegen op het verste punt van de berg… Enige tijd later bereikten we de voet van de trappen en nog eens 45 minuten later was het uitzicht over Mandalay ons deel. Dit alles (zoals gebruikelijk in Myanmar) op onze blote voeten. Het koninklijk paleis bleek ook eerder een koninklijk bos te zijn, dus ook niet direct een gemiste kans dat we dat hoekje niet afgesneden hebben.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Op weg terug besloten we toch maar een taxi te nemen. We hadden het verdiend hielden we ons voor maar taxi’s in Mandalay zijn dungezaaid. Veel meer dan terug wandelen zat er dus helaas niet op. Of misschien toch want wanneer we het bijna hadden opgegeven vonden we toch nog twee motorrijders bereid om tegen een aanvaardbare prijs naar ons hotel te brengen.

It’s not about the destination but the glory of the ride heb ik ooit eens ergens gelezen en voor de road to Mandalay klopt dat zeker.

Auteur

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.