Van de mensen van Foodpairing kregen we het mooie cadeau om een jaar lang gratis de website en iPad-app te mogen consulteren met de Foodpairing trees. 

Er ging dus best wel wat research werk vooraf aan het bedenken van mijn recept voor de Foodpairing challenge.

Want het is namelijk niet zo dat je zomaar ‘at random’ enkele ingrediënten kan kiezen uit de Foodpairing tree, en daar op goed geluk een gerecht mee maken. Je moet er een beetje ‘common sense’ voor gebruiken, en de tijd nemen, om alle verschillende categorieën te exploreren.

Na rijp beraad werd dit mijn combinatie:

image

Asperge en gebakken coquilles, dat was een no-brainer voor mij: heerlijke ingrediënten, top combinatie! Gert De Mangeleer toonde ooit eens in Hobbykok hoe je een eierdooier kan bereiden: door simpelweg hem dicht te branden met een bunsenbrandertje (zo ééntje dat je gebruikt voor crème brûlée). En dan wilde ik ook nog een verrassende component, die ook voor wat crunch zorgt: geroosterde pinda. Als bij toeval had ik hier nog een potje Thaïse nootjes staan, met o.a. ook pinda op smaak gebracht met citroengras en sesamzaad. Twee smaken die ook in deze Foodpairing tree aan bod komen! Tenslotte moest er ook nog iets bij van saus: ook in de tree: room, en kijk eens aan, wat had ik ook nog in huis? Gran Padano, uiteraard ook een match.

Aldus, het recept:

Asperges met gebakken coquilles, gebrande eierdooier, crunch van pinda met citroengras en Gran Padano-room

image

Nodig voor 2:

  • 6 asperges
  • een klont boter
  • 6 coquilles
  • Thaïse pindanootjes met citroengras-aroma
  • 2 eierdooiers
  • 1 dl room
  • 25 gr geraspte Gran Padano
  • enkele takjes bieslook
  • versgemalen zwarte peper en Maldon-zout

Schil de asperges. Smelt boter in een pannetje en glaceer de asperges kort in de boter. Kook de asperges nu verder beetgaar in een weinig water, zodat er zo weinig mogelijk aroma’s verloren gaan.

Rooster de pinda’s kort in een droog pannetje. Vermaal fijn tot een crunch.

Warm de room zachtjes op, en laat de Gran Padano erin smelten. Breng op smaak met zwarte peper. Schuim vlak voor het serveren op met een staafmixer.

Bak de coquilles kort in goede boter en kruid met peper en Maldon zout.

Plaats de eierdooier in het midden van het bord en brand af met een bunsenbrander. Nappeer drie lepeltjes saus op het bord, en plaats hierop telkens een coquille. Snij de asperges in verschillende lengtes, en plaats rechtop op het bord. Werk af met de crunch en een takje bieslook.

En dan het smaakverdict: mijn vriend, die eigenlijk niet wist waarmee ik bezig was, maar als eerste proefkonijn diende, vond het erg lekker,en ik geloof dat zijn exacte woorden waren: “Amai, dat past allemaal wel goed bij mekaar eigenlijk”. Mission accomplished! En ik vond het natuurlijk ook heel lekker :-).

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.