Een happy foodie ben ik, als ik uitgenodigd word door Njam! en Campina om een kookworkshop te komen volgen. Met vergeten groenten. En de grote Roger Van Damme! Daar schrijf ik dus maar al te graag een verslagje over. Enkele maanden geleden werd ik al eens uitgenodigd op een kookworkshop rond groene asperges. Eerst gingen we toen langs bij een aspergekweker, om dan daarna met de versste asperges die er zijn aan de slag te gaan. Zelfde scenario deze keer: ontvangst was bij Sanguisorba, een kwekerij in Ranst gespecialiseerd in vergeten groenten. En dan bedoel ik écht vergeten hé. Niet enkel de ondertussen-al-terug-herinnerde-pastinaak en aardpeer.

image

De sympathieke gids en zaakvoerder Bart maakt ons wegwijs in de wondere wereld van alles wat eetbaar en plantaardig is. Zo plaatst hij bleekpotten over aardpeer en mierikswortel: door het gebrek aan zonlicht wilt de steel snel naar omhoog groeien (een beetje het principe ook van witte asperges), en het is die steel die net zo lekker wordt: fijne sliertjes van de steel van de mierikswortel zou lekkerder zijn dan wasabi.

image

Op de ietwat verwilderde velden van Sanguisorba (“Wij laten dingen graag hun gang gaan”, aldus Bart) zien we de stelen van leeggeplukte boerenkool staan. Een andere boer zou zijn veld al gauw dorsen, maar hier hebben ze ontdekt, dat als het vriest en je dan de stelen plukt, ze een heerlijk geheim prijsgeven: binnenin de stelen zit een heerlijke mousse dat door de vrieskou een kokos-achtige structuur heeft gekregen. De sterrenchefs maken er al gretig gebruik van. Bepaalde distels zouden een artisjok-smaak hebben, een gretig onkruidwieder zou dergelijk lekkers nooit tegenkomen.

imageimage

Ik hou dus wel van de losse manier van telen, waarbij de ontdekkingen aan het toeval en de natuur worden overgelaten. En ik ben niet alleen, want menig chef vindt zijn weg ondertussen naar Sanguisorba voor talrijke onbekende groenten en bloemetjes, erg dankbaar maar ook smaakvol om borden te dresseren. Jaar rond hebben ze er andere seizoensproducten, kruiden, plantjes… Een klein aards, zij het beetje verwilderd, paradijsje! Echt een bezoekje waard, als je’t mij vraagt.

imageimage

Het verslag van de kookworkshop met Roger Vandamme volgt uiteraard ook nog!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.