Tot u spreekt één van de eerste niet-professionele hoppluksters van het land. Zonder dat ze het zelf besefte eigenlijk. Ik kreeg een uitnodiging van Palm om op 1 september naar de Palm-Hopfeesten te komen, een brunch’ke, paardjes zien, en natuurlijk hop plukken! Leek me een zeer geschikte manier om mijn 30ste verjaardag te vieren, net ook op die dag. En ook een mooie opvolging na mijn eerste kennismaking met hopscheuten dit voorjaar. Maar de opzet van de dag was dus wel degelijk om voor de eerste keer in de rijke bierbrouwersgeschiedenis van ons land de consumenten zelf hop te laten plukken, om ons dan later opnieuw uit te nodigen tijdens het brouwproces en de eerste Palm Hop Select 2013 te laten proeven!
Een jaar geleden kwam Palm met zijn eigen eerste hopbier op de markt: Palm Hop Select. Nog een jaar eerder, in 2011 plantten de brouwers van Palm 800 hopplanten in hun eigen tuin, en daar werd de Hop Select het eerste kindje van. Ondertussen leer ik ook bij dat er een enorme grote keuze is aan hopvariëteiten: het geeft de brouwer een prachtig instrument om te spelen met smaak. Hop is voor bier wat de druif is voor een wijn, of de verschillende soorten koffiebonen voor koffie, of de cacaoboon voor de chocolade, enz… Je begrijpt het wel: er is enorm veel smaakvariëteit te creëren met hop! Voor de kenners: het gaat om de Hallertau Mittelfrüh-hop: een variëteit met een zeer fijn hoppig en lichtgroen aroma.
De brunch vindt plaats in kasteel Diepenstyn, en is nogal copieus. In een mooie zaal staan plateau’s vol met lekkernij op ons te wachten: pistolets, koffiekoeken, lekker beleg, verse zalm en garnaaltjes, versgebakken eitjes, vers fruit en ga zo maar door. Maar met nog een trouwfeest van de nacht ervoor dat aan het verteren is, willen mijn lief en ik het licht houden, wisten wij veel dat er daarna nog een heel warm buffet kwam met balletjes in tomatensaus, lamskoteletjes, steak, kroketjes en ga zo maar door. Ik plooi al snel, mijn 30-jarige maag kan dit niet meer aan!
We gaan een luchtje scheppen en eens kijken naar die fameuze Brabantse trekpaarden! Wat een beauty’s! Ware het niet dat één van die prachtexemplaren zowaar mijn haar begint op te eten. De foto’s flatteren niet echt, maar ik wilde u dit grappige plaatje niet onthouden:
Tijd om hop te plukken dan! Palm heeft kosten noch moeite gespaard, en er een heel knap evenement van gemaakt: naast de hoppluk zijn er ook nog highlandgames, een hoppe-wandeling en -fietstocht, een kinderdorp, muziek en artiesten die aan de slag gaan met het gegeven hop. Hopsasa!
Om de hop te plukken, hadden ze voor ons een verzekering afgesloten en al. Ik dacht dat ze mij daar in die kraan gingen hijsen om meters hoog de hopbellen los te snijden. Misschien gelukkig maar is dat niet het geval, alhoewel dat die verzekering dus een beetje overdreven was. De hopranken liggen voor ons klaar, en wij moeten de hopbellen van de ranken plukken. En daarbij ervoor zorgen dat er geen blaadjes mee in de manden belanden. In de hopbellen zit de luppeline, de stof die ze gaan gebruiken voor het bier, en het zijn typische bitterheid geeft. Dat plukken gaat vlotjes, en in no time hebben we een volle mand vergaard, die amper 1 kg weegt! Uiteraard hoort er om af te sluiten ook nog een Palm Hop Select bij, lekker! Ik hou wel van de bittere toets, een mooie toevoeging aan een bier waar ik sowieso al fan van ben. Benieuwd naar ‘mijn’ 2013!
Met dank aan Urban Crafts voor de uitnodiging!
2 Comments
Die brunch in kasteel Diepensteyn vind ik zo heerlijk. We proberen er jaarlijks wel eens naartoe te gaan.
@Silke: nu ik weet dat er verschillende ‘rondes’ zijn, zal ik mij in’t vervolg ook wat meer inhouden bij die eerste ronde 😉