Mijn dochter Caroline durft wel eens met verrassende voorstellen komen. Zo heeft zij mij al eens mee uitgenodigd op een whisky – proefavond en alhoewel ik normaal absoluut geen whiskydrinker ben kon ze me toch overtuigen. Wel dat gat in mijn cultuur is toen met 8 verschillende single malt’s gevuld zonder kleerscheuren!

Enkele dagen geleden verraste ze mij weer door mij mee uit te nodigen op een kookworkshop met niemand minder dan Peter Goossens, de 3 sterrenchef van het “Hof van Cleve”.

Jawadde, ik moest direkt denken aan de afleveringen van “Mijn Restaurant” waar de gerechten van ervaren koks soms door Goossens zonder compassie afgekraakt werden.

Help, als hij mij bezig zal zien, een amateurke die maar af en toe eens een eenvoudig gerechtje klaar maakt… .

Maar Caroline kan overtuigend zijn, ik dus mee en het bleek weeral een meevaller!

Caroline had deze workshop gewonnen bij een wedstrijd van Delhaize en Njam! en die ging door op vrijdag 30 november in “Tour en Taxis” in Brussel. Toen we daar tegen 10 uur aankwamen zagen we al van ver de aankondiging “Biggest Cooking Event Delhaize”. Dat stelde mij al enigszins gerust, bij zo’n groot event zullen er wel meer klunzen zijn zeker? Trouwens ik was vergezeld van een goede chef hé.

Na de formaliteiten traden we een zaal binnen en werden al direct getrakteerd met een cava. De zaal was vol standjes van firma’s die meegewerkt hadden aan het event. Er liep al heel wat volk rond, allemaal gewone mensen zoals je in de Delhaize tegenkomt (oef) en aan de standjes konden we vanalles proeven en ook nog meedoen aan wedstrijden.

Tegen 11 uur kwam de sympathieke Cath Luyten van TV (hm, valt die niet op oudere mannen?) ons uitnodigen om naar de zaal te gaan waar de kookles zou gegeven worden.

Het was een reusachtige zaal met honderd kookeilandjes in een halve cirkel georiënteerd tegenover een groter kookeiland op een podium, met aan weerszijden een groot scherm.

Iedereen werd naar zijn kookeiland geleid waar er met 2 kon gekookt worden. Er waren “sous-chefs” (hulpkoks, waarschijnlijk studentjes van een kokschool) aanwezig die ons zouden bijstaan.

De kookeilanden waren goed voorzien: er was een grote inductie-kookplaat, een keukenrobot, messen, snijplank en zo, alles was voorzien. Ook alle ingrediënten stonden klaar in potjes en schaaltjes, in de juiste hoeveelheid afgewogen.

Aan de zijmuren stonden heel wat ovens, ijskasten en gootstenen. De hulpkoks zouden alles in- en uitladen en de afwas doen. Wij moesten alleen maar koken zoals de echte chefs!

En toen werd de grote chef door ons Cath naar zijn kookeiland uitgenodigd onder luid applaus.

De bedoeling was om een hoofdgerecht en een nagerecht te maken. Peter Goossens kookte mee en gaf daarbij uitleg en we konden alles volgen op de grote schermen.

Het hoofdgerecht was “Parelhoen met schorseneer en salie” begeleid met fondantaardappel, champignonmengeling en aardpeerzalf. Dit vergde allemaal een speciale aparte bereiding met nog vele ingrediënten.

Het nagerecht was “Ananas met een mousse van witte chocolade, crumble van rietsuiker en passievrucht-vanille olie. Ook hier diende alles apart bereid.

In het begin ging alles redelijk vlot. Eerst werden de bereidingen gedaan die nog een tijdje in de oven moesten of in de ijskast, zowel van het hoofdgerecht als van het nagerecht. Overal begonnen de dampen op te stijgen boven de kookeilanden, iedereen druk doende. Na een tijdje begon het moeilijker te worden om het tempo van Peter te volgen, ook omdat men soms de bedoeling niet direct begrepen of iets verkeerd gedaan had. De zaal werd wat rumoeriger en af en toe hoorde je al iets vallen. Ook ik had moeite met de vele bereidingen van hoofdgerecht en nagerecht, soms dooreen, zeker toen er nog wat meer spoed achter gezet werd wegens tijdnood (er was nog een sessie voorzien in de namiddag). Het rumoer werd luider, de hulpkoks moesten vlugger weg en weer lopen en je voelde de stress stijgen. Cath maakte de opmerking vanaf haar tribune dat het hier en daar al compleet in het honderd aan het lopen was.

Tja, dit was toch ook wat anders dan ik gewoon ben.

Caroline was echter mijn rots in de branding: met stijl dresseerde zij uiteindelijk de borden en we konden met smaak en trots onze geslaagd hoofdgerecht opeten, met de gepaste rode wijn die ondertussen voor ons gepresenteerd en uitgeschonken was.

Werkelijk een subliem gerecht. De parelhoen was heerlijk mals en vooral de schorseneren die een korstje hadden door de combinatie van room en comtékaas waren voor mij een openbaring.

Nog voordat we het hoofdgerecht volledig op hadden werden we al aangespoord om het nagerecht af te werken want we waren al ver over tijd.

De gemarineerde ananasschijfjes werden geschikt op een bord en verder gedresseerd met wat verkruimelde, goudgeel gebakken crumble, een lepel witte chocolademousse en overgoten met de passievruchtsaus.

Dit bracht terug enige stress mee, ook voor de hulpkoks die weg en weer moesten lopen om alles uit de ovens en ijskasten bij de respectievelijke kookeilanden te brengen.

Ons nagerecht mochten we dan meenemen naar de zaal met de standjes om er daar rustig van te genieten met een gepaste witte wijn, daar aangeboden. Werkelijk een streling voor de smaakpapillen!

De arme studentjes moesten ondertussen de achtergelaten chaos op de kookeilanden opruimen voor de namiddagsessie. Aan de standen kon er verder nog vanalles geproefd worden maar ik heb me beperkt tot een lekkere koffie uit Guatemala als afsluiter van onze 3 sterren maaltijd!

Den Peter heeft dat goed gedaan al werd hij soms geplaagd door Cath als hij er al eens een vlaams dialectwoord tussensloeg. Ik denk dat ze een beetje bitssig was omdat zij niet mocht meehelpen.

Dik tevreden gingen we naar de uitgang en daar werden we nog verblijd met een “goodybag” met o.a. een diepvriesmaaltijd van Peter Goossens voor onze geliefden die ‘s avonds moegewerkt zouden thuiskomen.

Het hele event werd vastgelegd op video en dit kan bekeken worden op de site van Delhaize.

Dank u Caroline voor weeral een unieke ervaring! xxx

Voila, ik had het zelf niet beter kunnen vertellen! Danku paps voor de leuke dag, je bent een perfecte commis 😉

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.