Als ik één lievelingskoekje moet kiezen, dan is het wel een madeleineke, vers uit de oven! Dus niet van die zompige voorverpakte cakejes, maar zelfgemaakt. Of in de echt goede restaurants krijg je dat ook vaak als mokka bij de koffie, natuurlijk ook versgebakken en nog lauw.

Ik weet niet meer waar ik dit recept gehaald heb, maar voor één of andere reden, glanzen mijn madeleinekes altijd supermooi! Misschien is het de bakvorm (siliconen van Pyrex), misschien het recept, het feit dat je ze eerst in een hele warme oven zet, en dan de temperatuur verlaagt… Maakt niet uit, ik vind dat ze er fantastisch uitzien. Een beetje zoals een zwangere vrouw zo mooi kan glanzen. Enige nadeel vind ik dat ze niet al te lang te bewaren zijn. Na een dag worden ze ook wat zompig. Nog steeds lekker van smaak, maar minder krokant en wat zwaar. Oplossing: bak ze iets minder lang, en verwarm ze de volgende dag opnieuw.

Met de ‘smaakmakers’ kan je trouwens ook volledig experimenteren. Ik opteerde deze keer voor citroenrasp en fijngemalen pistache. Maar doe gerust eens zot met earl grey of groene thee-poeder, cacao, chai latte poeder, kleine besjes, enz…

Glanzende madeleines

Voor ongeveer 15 grote madeleines

  • 3 eieren
  • 90 gr boter
  • 100 gr fijne suiker
  • 1 th lepel bakpoeder
  • 1 biologische citroen
  • 110 gr bloem
  • een handvol pistachenootjes, fijngemalen

Smelt de boter in een kookpot en laat hem opnieuw afkoelen. Rasp intussen de citroen voor de zeste. Klop de eieren en de suiker in een keukenrobot tot een romig mengsel. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en meng. Giet er nu de gesmolten boter bij en strooi er de citroenzeste en het pistachepoeder in. Meng het geheel nog eens goed en laat het nu 30 minuten rusten. Giet het deeg in de madeleinevormpjes en vul ze voor twee derde. Bak ze 5 minuten in een oven op 220 °C en daarna nog eens 8 minuten op 180 °C. Om te zien of de madeleines gaar zijn, prik je met een metalen prikker in het midden. Als er geen deeg meer aan kleeft, zijn ze klaar.

Shine on!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

4 Comments

  1. Ze glanzen inderdaad prachtig! Hoewel ik moest lachen met glazen als een zwangere vrouw… ik hoop dat die periode nog komt, want nu zie ik er vooral uit als een vaatdoek. 🙂

  2. Hoeveel boter moet er juist toegevoegd worden? ik vind dit nergens in terug 🙂

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.