Ga terug
+ servings

Turkish eggs (çilbir) met gerookte harissa-boter

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Een heerlijk ontbijt of lunch uit Turkije: Çilbir, gepocheerde eieren op een kruidige yoghurt met look en afgewerkt met spicy boter. Serveer met lekker zuurdesembrood!

Ingrediënten

Look-kruidenyoghurt

  • 2 teentjes gepofte knoflook (zie intro)
  • 250 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • 10 gr dille
  • 10 gr munt
  • 10 gr basilicum
  • 20 gr rucola
  • 1/2 biologische citroen
  • scheut extra vierge olijfolie
  • zwarte peper en zout

Voor de gepocheerde eieren

  • 4 kakelverse eieren
  • scheut neutrale azijn
  • 1 el zout

Gerookte harissa-boter

Afwerking

Instructies 

  • Maak de look-kruidenyoghurt: schep de yoghurt in een kom. Hak de kruiden en rucola fijn. Plet de gepofte look. Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Meng door de yoghurt. Kruid met peper en zout en meng er wat extra vierge olijfolie door.
  • Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de harissa en pul biber door. Laat op een heel zacht vuurtje staan.
  • Pocheer de eieren. Zie de tips hierboven in het artikel! Breng een pot water aan de kook en voeg het zout en de azijn toe. Leg een kleine zeef boven een kommetje en breek er een ei in. Laat het 'gezeefde' ei voorzichtig in een klein kommetje glijden. Als het water bijna kookt, draai het vuur zachter en roer met een lepel tot er een draaikolk ontstaat (let op: dit hoeft niet wild te zijn!). Drop het ei voorzichtig in het midden van de draaikolk. Laat het ei 2-3 minuten pocheren en schep het dan voorzichtig uit het kookvocht. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de andere eieren. TIP: wil je mooi warme eieren? Pocheer ze dan maar 2 minuten, haal uit het water en leg vlak voor het serveren nog 1 minuutje in heet water.
  • Schik de gepocheerde eieren boven op de yoghurt. Druppel er de harissa-boter over. Werk af met plukjes kruiden, gepekelde rode ui en eventueel nog wat citroenzeste. Serveer met brood. Smakelijk!
Auteur: Caroline
Gang: brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Turks
Trefwoord: eieren, knoflook, vegetarisch