Kuis de palmkool. Verwijder de harde nerven en hak het blad grof. Breng een pot gezouten water aan de kook en voeg de palmkool toe. Laat 3 minuten blancheren, schep uit het water en laat goed uitlekken.
Was en rasp de schil van de citroen en pers het sap uit. Rasp de parmezaan. Doe de uitgelekte palmkool in een blender of keukenrobot en voeg het citroensap, de parmezaan en de olijfolie toe. Kruid royaal met peper en zout. Mix tot een egale pesto. Je kan straks eventueel nog wat kookwater van de pasta toevoegen.
Kook de pasta gaar. Hou een kop van het kookvocht bij straks voor het afgieten.
Hak het brood grof. Pers de knoflook. Verhit wat olijfolie in de pan en bak brood en knoflook krokant. Kruid met peper en zout.
Meng de pesto met de gekookte pasta. Voeg eventueel wat kookvocht van de pasta toe.
Schep de pasta in diepe borden en schep er wat ricotta bij. Strooi er de citroenzeste over, wat extra vierge olijfolie en de pangrattato. Smakelijk!