Ga terug
–+ servings

Babycourgette 'caesar' met boerenkool

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 2 personen
Een heerlijk 'sharing' gerechtje met gebakken babycourgettes, een limoenige-citroentijm caesar dressing en boerenkool 'crunch'.

Ingrediënten

Caesar dressing

  • 8 el volle Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 25 gr parmezaan (geraspt)
  • 0.5 biologische limoen
  • 1 takje citroentijm
  • 1 kl ansjovispuree (of 2 ansjovisfilets)
  • peper en zout

Courgette

  • 4 baby courgettes
  • 4 takjes citroentijm
  • 2 teentjes knoflook
  • olie om in te bakken

Boerenkool

  • 2 takjes boerenkool
  • olie
  • balsamico
  • peper en zout

Croutons

  • 1 dikke plak brood (bij voorkeur zuurdesem)
  • olie
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Afwerking

  • 30 gr parmezaanschilfers
  • 1 zakje gemengde sla
  • 0.5 biologische limoen
  • fleur de sel
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 courgettebloem

Instructies 

  • Begin met de boerenkool. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Verwijder de dikke nerf uit de boerenkool en scheur de blaadjes in stukjes. Verdeel over de bakplaat. Besprenkel met olie en balsamico, peper en zout en hussel goed door mekaar. Leg er een ongepeld teentje knoflook bij (voor de dressing) Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak de dressing. Doe de Griekse yoghurt in een kom en voeg de parmezaan, fijngehakte blaadjes citroentijm, zeste van de limoen, de ansjovispuree (laat weg als je het 100% veggie wilt) en peper en zout toe. Haal de teen knoflook uit de oven en duw het zachtgeworden vruchtvlees uit het velletje. Plet met een vork en voeg toe aan de dressing. Meng de dressing en breng op smaak met limoensap.
  • Maak de croutons. Snij het brood in blokjes. Pers de knoflook. Verhit olie in een pan en voeg de knoflook toe. Bak de croutons goudbruin. Kruid royaal met peper en zout.
  • Snij de babycourgettes overlangs in twee en kerf met een mesje een ruitvormig patroon in. Verhit olie in een pan en voeg de gepelde teentjes look en takjes citroentijm toe. Laat de look en tijm op een lage temperatuur infuseren, zodat de olie de smaken overneemt. Haal de look en tijm uit de pan en verhoog het vuur. Bak de courgettes, met de platte kant naar beneden. Laat ze mooi goudbruin bakken en laat ze met rust, duw ze niet heel de tijd rondom in de pan. Als ze mooi goudbruin gebakken zijn, kan je ze kort nog even op de andere kant laten bakken, maar dat is amper nodig.
  • Verwijder de stempel uit de courgettebloem en snij in reepjes. Verdeel de caesardressing over een groot bord. Schik hierop de sla en de courgettes. Schik er de croutons en parmezaanschilfers bij. Bestrooi de courgettes met fleur de sel en draai zwarte peper over het gerecht met je pepermolen. Werk tenslotte af met limoenzeste en de courgettebloem reepjes.
Gang: lunch, sharing dish, Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: babycourgette, caesar dressing, courgette, courgettebloem, sharing dish, vegetarisch