Een heerlijk winters taartje met peer en franchipane. Je kiest er zelf voor of je het taartdeeg 'from scratch' maakt, of kant-en-klaar in de winkel koopt.
Taartdeeg
- 150 gr boter (in blokjes)
- 60 gr rietsuiker
- 1 kl vanille-essence (optioneel)
- 1 snuifje zout
- 1 klein ei
- 30 gr amandelpoeder
- 25 gr bloemsuiker
- 250 gr bloem
Voor de franchipane
- 60 gr amandelpoeder
- 80 gr suiker
- 110 gr boter (op kamertemperatuur)
- 2 eieren
- 2 el bloem
Voor de gepocheerde peren
- 2,5 peren
- 1 liter water
- 200 gr suiker
Taartdeeg
Doe de bloem, boter, rietsuiker, amandelpoeder, een snuifje zout, het merg van de vanille en de bloemsuiker inde keukenrobot, en meng. Voeg het ei toe. Doe het deeg in plastiekfolie en laat minstens 30 min. opstijven in de koelkast.
Beboter en bebloem een ronde bakvorm.
Gepocheerde peer
Schil de peren en halveer, snij het klokhuis voorzichtig weg.
Breng het water met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Zorg dat de siroop lichtjes borrelt tegen het kookpunt aan. Voeg de peerhelften toe en laat 20-25 min. pocheren tot ze zacht zijn.
Laat even uitlekken op keukenpapier. Snij dwars sneetjes in (zie foto), maar snij niet helemaal door.
Taart
Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).
Rol het taartdeeg op 2-3 mm dun uit en schik in de taartvorm. Snijd overtollige randjes af. Prik er gaatjes in met een vork.
Schep de franchipane bovenop het taartdeeg. Schik de peertjes erin.
Zet 40-45 min. in de voorverwarmde oven.
Controleer of het deeg gaar is met een satéprikker. Laat afkoelen op een rooster en serveer. Smakelijk!