Ga terug
–+ servings

Risotto van parelcouscous met asperges en warmgerookte zalm

Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 2
Een ode aan de lente (van de hoop) met de eerste asperges, rechtstreeks van bij de boer!

Ingrediënten

  • 1 bussel witte asperges
  • 200 gr (warm)gerookte zalm
  • 150 g parelcouscous (ik gebruik die van Soubry)
  • 2 eieren
  • 1 busseltje bieslook
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el mascarpone
  • 50 g parmezaan
  • 100 ml witte wijn
  • olijfolie
  • peper en zout

Instructies 

  • Schil de asperges en snij het uiteinde weg. Neem een brede kookpot en leg er de asperges en de schillen in. Zet net onder met water. Voeg een flinke snuf zout toe. Breng het water aan de kook. Als het water kookt, draai het vuur uit, en laat de asperges er nog 10 minuten inliggen.
  • Snij de ui fijn en pers de knoflook. Verhit olijfolie in een kookpot en voeg de ui en knoflook toe. Laat 10 minuten stoven op een zacht vuur.
  • Kook de eieren hard. Snij de bieslook fijn. Pel de eieren en plet ze met een vork. Meng er de bieslook, peper, zout en wat olijfolie door.
  • Voeg de parelcouscous toe aan de gestoofde ui. Laat kort bakken en voeg dan de witte wijn toe. Laat even inkoken.
  • Haal de asperges uit het kookvocht en zeef het kookvocht. Dat gaan we als bouillon gebruiken.
  • Voeg een flinke schep kookvocht toe aan de parelcouscous. Roer goed om. Laat pruttelen op een zacht vuurtje. Hou goed in de gaten en blijf kookvocht toevoegen tot de parelcouscous gaar is.
  • Snij de asperges in hapklare stukjes en voeg toe aan de parelcouscous. Ze moeten ongeveer nog 5 minuten mee garen.
  • Breek de warmgerookte zalm in stukjes. Rasp de parmezaan.
  • Proef of de parelcouscous gaar is, kruid goed bij met peper en zout. Roer er 3/4de van de parmezaan en de mascarpone door. Laat nog 2 minuten onder deksel van het vuur rusten.
  • Schep in borden en werk af met de ei-mimosa, de rest van de parmezaan en de warmgerookte zalm en serveer. En geniet!
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Belgisch
Trefwoord: asperge, asperges a la Flamande, risotto, warmgerookte zalm, witte asperge, zalm