Ga terug
+ servings

Groene carbonara

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4
Een heerlijke vegetarische pasta die je met eender welke groene groente (of wildpluksel) kan maken.

Ingrediënten

  • 375 gr Soubry torselli met gele erwten
  • 3 eidooiers
  • 100-150 gr parmezaan
  • 1 handvol jonge brandneteltopjes en/of spinazie
  • 1 courgette
  • 1 handvol boerenkool
  • 1 handvol sperzieboontjes
  • 3 lente-uitjes
  • 1 grote ui
  • 1 el liquid smoke
  • houterige kruiden zoals tijm, marjolein, rozemarijn, oregano,…
  • 1 kl venkelzaad
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de afwerking

  • Kruiden zoals basilicum, dragon, venkeltopjes…
  • Rucola, mizuna, molsla,…
  • Eetbare bloemetjes (volledig optioneel, maar wel een kleurrijke meerwaarde. Ik gebruikte goudsbloem en courgettebloem)
  • Barilotto (een gezouten ricotta met een hele romige afsmaak (o.a. te vinden bij Cru en Van Tricht), kan je uiteraard ook vervangen door parmezaan)

Instructies 

  • Snij de ui in halve ringen. Verhit olijfolie in een pan en voeg de ui toe. Laat op een laag vuur stoven tot de ui begint te karamelliseren. Voeg de liquid smoke toe en laat uitkoken. Kruid met peper en zout. Schep uit de pan. 
  • Kuis de boontjes en blancheer 2-3 minuten. 
  • Doe de eidooiers, geraspte parmezaan, peper en wat grofgehakte basilicum (en dragon, venkel) in een kom en meng. 
  • Snij de courgette in blokjes. Snij de lente-ui in ringen. Scheur de boerenkool in kleine stukjes. Rits de blaadjes van de takjes tijm, oregano etc. Verhit olijfolie in de pan en voeg het venkelzaad en de kruiden toe. Bak kort en voeg dan de courgetteblokjes, boerenkool en lente-ui toe. Roerbak enkele minuten en voeg dan de sperzieboontjes en de gebakken ui toe. Kruid met peper en zout. 
  • Breng een grote pot gezouten water aan de kook en voeg de torselli toe. Kook 7 minuten en voeg dan de spinazie en/of brandnetels toe. Laat nog 2 minuten koken, schep een goede kop kookvocht uit de pot (met een beker bijvoorbeeld) en giet dan af. Roer het apart gehouden pastawater (niet alles tegelijk!) door het eidooier-parmezaan mengsel. Roer dan opnieuw door de gekookte pasta. Voeg de gestoofde groenten toe. 
  • Schep in borden (zorg dat je zeker ook wat van het zalige sausje meehebt!) en werk af met kruiden, rucola, bloemetjes en wat geraspte Barilotto.
Auteur: Caroline
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: carbonara, pasta, Soubry, torselli, vegetarisch