Zalige homemade gyoza (potstickers) gevuld met varkensvlees, en geserveerd met crispy chili oil. Do try this at home!
Dumpling deeg (of gebruik 1 pak ronde kant-en-klare velletjes)
- 320 gr bloem
- snuifje zout
- 160 ml heet water
- 80 ml koud water
- maïszetmeel (op het werkoppervlak te bestuiven)
Vulling
- 1/4 Chinese kool (of spitskool)
- 3 lente-uitjes (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (geraspt)
- 1 el gember (geraspt)
- 0.5 el lichte sojasaus
- 1 kl sesamolie
- 250 gr varkensgehakt
Dumpling skirt
- 1/4 cup neutrale olie (= 60 ml)
- 1 cup water (= 240 ml)
- 1.5 el bloem
- 1.5 el maïszetmeel
- 0.5 kl zout
Crispy chili oil
- 3 teentjes knoflook (geraspt)
- 1/2 sjalot (fijngesneden)
- 1 lente-uitje (fijngehakt)
- 0.5 kl chilivlokken
- 1 kl zout
- 1 kl zwarte peper
- 1 kl zwarte mosterdzaadjes
- 1/2 cup neutrale olie (= 120 ml )
Om af te werken
- 1 rode chilipeper (in schijfjes)
- 1 lente-ui (in ringen)
- wit en zwart sesamzaad
- enkele takjes koriander
Dumpling deeg
Meng de bloem met het zout, doe in een mengkom. Meng er eerst het heet water door, roer tot je een kruimelig mengsel hebt. Voeg dan het koude water toe en roer erdoor. Blijf mengen tot er een deegbal ontstaat, kneed1 à 2 minuten en leg op het werkblad. Blijf het deeg 10 minuten kneden tot het glad en elastisch is.
Maak een bal van het deeg en leg hem in een hersluitbare diepvrieszak. Laat op kamertemperatuur rusten terwijl je de vulling maakt (indien langer dan 1u: bewaar in de koelkast).
Pak de deegbal en kneed opnieuw 3 à 5 minuten. Duw een gat in het midden, tot je een donut krijgt, rul uit tot een worst. Snij in kleinere stukjes, vorm tot balletjes en duw plat tot schijfjes. Rol uit (vanuit het midden, draai het deeg telkens 30 graden), zodat het deeg in het midden iets dikker is als aan de randen. Bestuif de vellen met bloem (of maïzena) om te voorkomen dat ze aan mekaar kleven.
Crispy chili oil
Doe alle ingrediënten behalve de olie in een kom. Verhit de olie in een steelpannetje, tot de olie echt heet is. Schenk de olie op de andere ingrediënten, het zal 'sizzelen'. Meng goed. Je kan alles samen eventueel nog even extra verhitten, zodat de sjalot goed gaart.
Tip: je kan de crispy chili oil nog bewaren in een bokaaltje in de koelkast.
Gyoza maken
Neem een dumpling velletje en schep wat van de vulling (niet te veel!) in het midden, bestrijk de randen rondom met je vinger met water (bij versgemaakt deeg is dat niet nodig) en vouw over het midden dicht, geef neepjes aan 1 kant van het deeg en druk zo dicht. (zie filmpje inleiding). Zet ze dan 'stevig' neer, zodat ze onderaan een groot 'contactoppervlak' krijgen.
Verhit wat neutrale olie in een antikleefpan en leg er de gyoza in. Laat 4-5 minuten bakken, tot ze een mooie krokante onderkant hebben. Schenk er dan de 'slurry' bij. Zet een deksel op de pan. Laat 3-4 minuten garen, zodat de gyoza gaarstomen. Haal dan het deksel van de pan en laat de rest van het vocht verdampen, zodat er een krokante 'dumpling skirt' ontstaat.