Ga terug
+ servings

Hot cross buns met pistache-ijs en tahin-karamel

Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Porties 8 personen
Een zalig dessertje voor de paasbrunch: Hot cross buns met pistache-ijs en tahin-karamel, met het beste pistache-ijs van Milad.

Ingrediënten

Hot cross buns

  • 375 gr bloem
  • 7 gr droge gist
  • 30 gr suiker
  • snuifje zout
  • 20 gr boter
  • 150 ml melk
  • 2 eieren

Wit deegje

  • 45 gr bloem
  • 4 el water
  • 1 el suiker

Glaze

  • 30 gr suiker
  • 2 el water
  • 1 kl kardamom (gemalen)

Tahin-karamel

  • 100 gr suiker
  • 5 el water
  • 50 ml room
  • 2 el tahin
  • 35 gr boter (in klontjes)
  • snuifje fleur de sel

Afwerking

  • 1 liter Milad Persian pistachio ijs
  • 30 gr pistachepoeder (maal pistaches fijn in een keukenrobot)
  • 50 gr pistachecrunch (ook te koop bij Milad)

Instructies 

Hot cross buns

  • Doe de bloem, suiker, en een snuifje zout in een grote mengkom en meng. Smelt de boter in een pannetje, voeg de melk hieraan toe en verwarm tot de melk lauw is. Los hierin de gist open meng goed.
  • Meng de melk door de bloem. Breek 1 ei erbij en meng. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het deeg 10 minuten tot het glad is. Je kan ook een keukenrobot met deeghaak gebruiken.
  • Leg het deeg in een ingevette komen bedek met een propere handdoek. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen of totdat het verdubbeld is.
    Vet een vierkante bakvorm in.
  • Neem het deeg uit de kom en duw de lucht eruit en kneed kort. Verdeel het deeg in 9 gelijke hoeveelheden en bol op. Leg de bolletjes naast elkaar in de vorm. Bedekt ze met de handdoek en laat nog 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verwarm een oven op 190 graden. Maak nu het witte deegje. Meng alle ingrediënten tot een dikke pasta. Doe het deegje in een diepvrieszakje of klein spuitzakje.
  • Kluts het overige ei op met een klein beetje water. Bestrijk hiermee de bolletjes. Knip een hoekje van het(spuit)zakje en spuit lijnen over de buns, in een kruisvorm. Zet de hot cross bun 20-25minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen de glaze. Doe het water en de suiker in een steelpannetje, warm op tot de suiker gesmolten is. Roer er dan de kardamom door. Bestrijk hiermee de buns vlak voor het serveren.

Tahin-karamel

  • Doe de suiker in een steelpan en voeg het water toe. Zet op een matig vuur en laat de suiker smelten.
  • Als de suiker is opgenomen en er zich een doorschijnende siroop vormt, zal de karamel beginnen kleuren. Hou dit proces goed in het oog. De karamel moet mooi goudbruin zijn, niet te licht maar ook niet te donker.
  • Voeg de klontjes boter toe en laat smelten. Roer er de tahin door. Tip: als de karamel klontert, blijf roeren op een heel zacht vuur, komt goed!
  • Haal de pan van het vuur en voeg de room en het zout toe. Giet in een spuitflesje (zet in een warmwaterbad, tot je de karamel gebruikt, anders wordt de karamel te hard om te kunnen spuiten, bewaar nadien in de koelkast).

Afwerking

  • Snij de bun open, hol een beetje uit. Schep er een bol ijs in. Strooi er wat grof gehakte pistaches (pistachecrunch) over. Spuit er lijntjes karamel over. Bestrooi het hoedje van de hot cross bun met fijngemalen pistaches (pistachepoeder).
Auteur: Caroline
Gang: Dessert
Keuken: Brits, Midden-Oosters
Trefwoord: brioche, hot cross bun, Milad, paasbrunch, pasen, pistache, pistache-ijs