Ga terug
–+ servings

Salade met geroosterde groenten, pesto en halloumi

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 2 personen
Hoe maak je een heerlijke, winterse salade? Ik leg het stap voor stap uit met deze salade met geroosterde groenten!

Ingrediënten

geroosterde groenten

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 grote pastinaak
  • 4 aardperen
  • 1 grote rode biet
  • enkele blaadjes boerenkool
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el honing
  • 2 el balsamico
  • 3 el rijstolie
  • peper en zout

Pesto

  • 50 gr parmezaan (versgeraspt)
  • 30 gr pijnboompitten
  • 15 gr basilicumblaadjes
  • een handvol rucola
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 citroen of limoen
  • peper en zout
  • 2 teentjes gepofte knoflook (zie geroosterde groenten)

Afwerking salade

  • 1 blok halloumi
  • 2 el boekweit
  • 20 gr rucola
  • 1 kl olie

Instructies 

Geroosterde groenten

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Bedek enkele bakplaten met bakpapier en neem een aparte platte bakschaal voor de rode biet. Schil de rode biet en snij in partjes. Bedruppel met wat rijstolie, de balsamico, honing en peper en zout en meng goed. Zet 10 minuten in de oven.
  • Was de zoete aardappel en snij in wedges. Schil de pastinaak en snij in balkjes. Schil de aardpeer en snij in partjes. Verspreid over de bakplaten en besprenkel met rijstolie, kruid met peper en zout. Leg er de 2 ongepelde teentjes knoflook bij. Zet 10 minuten in de oven (bij de rode biet dus, die mag erin blijven).
  • Maak nu de pesto. Hussel de groenten na 10 minuten en leg er plukjes boerenkool bij. Zet nog 10 minuten in de oven.

Pesto

  • Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan tot ze beginnen te verkleuren. Schep uit de pan. Rasp de parmezaan (dat mag best grof zijn, je kan 'm eventueel ook hakken).
  • Haal de teentjes knoflook (na 10 minuten) uit de oven en duw ze uit het velletje.
  • Doe de pijnboompitten, parmezaan, rucola, basilicum, knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout in een keukenrobot en mix tot een egale, vloeibare pesto. Voeg eventueel een beetje water toe.

Salade

  • Rooster de boekweit in een pan zonder vetstof tot ze diepbruin kleuren. Schep uit de pan.
  • Halveer de halloumi in de lengte. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de halloumi goudbruin aan beide kanten.
  • Schep de geroosterde groenten in een diep bord. Schik er wat rucola bij. Bedruppel met de pesto. Leg er de gebakken halloumi bij en werk af met de geroosterde boekweit.
Auteur: Caroline
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Belgisch
Trefwoord: groenten, halloumi, maaltijdsalade, pesto, salade, sla, vegetarisch, winter, winterkost, wintersalade