Gewoon lekker en kleurrijk eten: chili con carne met zoete aardappelfrietjes en lekker veel toppings: avocado, pico de gallo en snelle gepelde rode ui...
Voor de zoete aardappelfrietjes
- 4 zoete aardappels
- 2 el maïszetmeel
- 1 el fajitakruiden (of saté-kruiden)
- olijfolie
Voor de chili
- 300 gr gemengd gehakt
- 1 ui
- ½ courgette
- 1 rode paprika
- 2 kl komijn
- 1 kl kaneel
- 1 el tomatenpuree
- 300 ml passata
- 1 kl cayennepeper (of naar smaak)
- olijfolie
- peper en zout
Voor de pico de gallo
- 200 gr kerstomaten
- 1 kleine komkommer (jalapeño is nog beter natuurlijk!)
- ½ sjalot
- 1 limoen
- 10 gr koriander
- peper en zout
Voor de gepekelde rode ui
- 1 rode ui
- 3 el witte wijnazijn
- 1 el suiker
- 1 kl zout
En dan ook nog
- 1 avocado
- zure room of Griekse yoghurt (optioneel)
- chilisaus
Zoete aardappelfrietjes
Verwarm de oven voor op 220-230 ºC. Was de zoete aardappelen, dep droog en snij in frietjes. Meng het maïszetmeel met de fajitakruiden in een grote kom en voeg de zoete aardappelfrietjes toe. Meng goed.
Bedek een bakplaat (of 2) met bakpapier en schik hierop de frietjes, zorg dat ze mekaar niet raken. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 10 minuten in de voorverwarmde oven. Schep dan om en zet nog eens 10 minuten in de oven.
Chili con carne
Snij de ui fijn. Snij de courgette in blokjes. Snij de rode paprika in blokjes.
Verhit olijfolie in een stoofpot en voeg de ui toe. Stoof 2 minuten. Voeg dan het gehakt, de komijn, de cayennepeper en de kaneel toe. Bak het gehakt rul. Voeg de courgette en rode paprika toe en laat nog 5 minuten bakken.
Voeg de tomatenpuree toe, roer om en laat kort meebakken. Voeg de passata toe, roer om, kruid met peper en zout en laat nog 5-10 minuten pruttelen.
Gepekelde rode ui
Snij de rode ui in fijne halve ringen en doe in een kommetje. Breng water aan de kook en giet bij de rode ui tot ze onder staan. Laat 2 minuten trekken.
Giet het water van de rode ui weg. Meng de witte wijnazijn en de suiker in een kommetje en voeg de rode ui toe. Kruid met zout. Laat marineren. (tip: blijft ook nog enkele week goed in een afgesloten bokaaltje in de koelkast)
Afwerking
Schil en snij de avocado in plakjes.
Serveer de zoete aardappelfrietjes met de chili, de pico de gallo, avocado, zure room (optioneel) en gepekelde rode ui.