Ga terug
+ servings

Tartelettes: framboos-chocolade en bloedappelsien-meringue

Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 12 tartelettes
Recept voor 2 heerlijke tartelettes, made 'from scratch': met framboos-chocolade en bloedappelsien-meringue vulling. Heerlijk!

Equipment

  • 6 tartelette vormpjes

Ingrediënten

Basis sablé taartdeeg

  • 350 gr bloem
  • 200 gr boter (in stukjes)
  • 80 gr rietsuiker
  • 1 vanillestok (optioneel, ik heb 'm niet gebruikt)
  • 1 snufje zout
  • 1 groot ei
  • 45 gr amandelpoeder
  • 35 gr bloemsuiker

Frambozenconfituur

  • 200 gr diepvries frambozen
  • 100 gr suiker
  • 1 blaadje gelatine

Chocoladeganache

  • 150 gr pure chocolade (callets)
  • 75 gr boter
  • 75 ml room

Bloedappelsien curd

  • 75 gr boter
  • 120 ml bloedappelsien sap (ongeveer 2-3 bloedappelsienen)
  • zeste van 1 bloedappelsien (was de schil goed voor je'm raspt!)
  • 30 ml citroensap
  • 100 gr suiker
  • 2 grote eieren
  • 1 eidooier
  • 75 gr boter

Meringue

  • 1 eiwit
  • 60 gr fijne suiker

Afwerking

  • 50 gr chocolade (callets)
  • 200 gr verse frambozen
  • 1 handvol pistachenoten (gedopt)
  • 1 bloedappelsien
  • restje deeg van de taartbodem

Instructies 

Basis sablé taartdeeg

  • Doe de bloem, boter, rietsuiker, amandelpoeder, een snuifje zout, het merg van de vanille en de bloemsuiker inde keukenrobot, en meng. Voeg het ei toe. Doe het deeg in plastiekfolie en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Rol het deeg op 2-3 mm dun uit ,en snij cirkels uit en duw in de bakvormpjes. Snijd overtollige randjes af. Prik er gaatjes in met een vork. Zet 12-15 minuten in een oven van 195 °C (hou goed in de gaten!). Laat daarna afkoelen.
  • Tip: wil je met een restje deeg nog extra decoratie maken voor je tartelettes? Zie stap 'afwerking bloedappelsien tartelettes'.

Bloedappelsien curd

  • Was de schil van 1 bloedappelsien goed en rasp de zeste met een microplane rasp. Snij de boter in een klontjes. Doe samen in een kom en zet apart. Leg ook alvast een zeef klaar bovenop de kom.
  • Neem een kookpot met dikke bodem en voeg de suiker, het zout, de eieren en eidooier toe. Roer alvast los. Voeg nu het bloedappelsien- en citroensap toe en roer opnieuw los.
  • Zet de kookpot op het vuur en warm zachtjes op, roer heel regelmatig. Laat indikken. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Ik herhaal: zet op een zacht vuur en roer regelmatig.
  • Giet het ingedikte mengsel door een zeef (sla de zeef niet over!) bij de boter en zeste. Meng tot de boter gesmolten is. Hou apart om de taartjes te vullen straks. Tip: zet nog niet in de koelkast, zo kan je de curd gemakkelijk in de taartvormpjes gieten, nadien kan je ze dan laten opstijven in de koelkast. De rest van de curd kan je in een bokaaltje in de koelkast bewaren, lekker!

Frambozenconfituur

  • Laat het gelatineblaadje weken in koud water.
  • Doe de bevroren frambozen in een steelpannetje. Voeg eventueel een lekje water toe en breng aan de kook, tot de frambozen ontdooid zijn en uit mekaar vallen. Voeg dan de suiker toe. Laat nog 5 minuten pruttelen tot de suiker opgelost is. Roer er het (uitgeknepen) gelatineblaadje door. Roer goed tot het opgelost is, en laat dan afkoelen.
  • Tip: de gelatine is niet per se nodig. Je kan de confituur ook met geleisuiker of wat pectine erbij maken.

Meringue

  • Met het eiwit dat je over hebt van de curd, kan je ook meringue maken. Zorg dat je een goed propere kom hebt om het eiwit in op te kloppen. Klop goed stijf en voeg dan beetje bij beetje de suiker toe, tot het eiwit heel stijf is en mooi 'glanzend' wit.
  • Doe in een spuitzak en spuit toefjes op een bakplaat. Bak 20-25 minuten in een oven van 90 °C.
  • Tip: je kan het eiwit ook ongebakken op de tartelettes spuiten en dan nog kort afbranden. Doe dit dan vlak voor het serveren.

Chocoladeganache

  • Doe de room in een steelpannetje en warm op. Voeg de boter en chocolade toe en meng tot de chocolade en boter gesmolten zijn en het een mooie egale massa is. Doe in een schenkkannetje of maatbeker om gemakkelijk de tartelettes te kunnen opvullen.
  • Tip: nog ganache over? Laat opstijven in de koelkast en maak er chocoladetruffels van.

Afwerking

  • Smelt de chocoladecallets in de microgolf oven, totdat de chocolademassa goed gesmolten is en mooi vloeibaar is. (tip: doe dit in 10 seconden per keer en roer telkens door). Bestrijk de bodem van de tartelettes met de chocolade.

Afwerking chocolade-framboos tartelettes

  • Hak de pistachenoten heel fijn. Schep een bodempje frambozenconfituur in de tartelettes. Schenk er dan de chocoladeganache op. Laat opstijven in de koelkast. Na ongeveer een half uurtje kan je de frambozen bovenop de taartjes zetten. Zo zitten ze nog een beetje 'vast', maar zakken ze niet helemaal naar beneden. Laat nog een half uurtje opstijven. Serveer met de pistachekruimels eroverheen.

Afwerking bloedappelsien tartelettes

  • Rol een restje van het tartelette deeg uit en steek er kleine vormpjes uit. Bak nog 12-15 minuten in een oven van 195 °C.
  • Rasp nog wat zeste van bloedappelsien. Snij een bloedappelsien in kleine partjes.
  • Werk de tartelettes af met zeste, partjes bloedappelsien, meringues en koekjes van de deegrestjes.
Gang: Dessert, vieruurtje
Keuken: Belgisch, Europees, Frans
Trefwoord: bloedappelsien, chocolade, framboos, gebak, meringue, taart, taartje, tartelettes, verjaardag