Ga terug
+ servings

Broodkrans met framboos, roos en pistache

Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Rijzen 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Porties 8 porties
Een prachtige broodkrans - of babka - gevuld met frambozen-rozenconfituur en afgewerkt met gedroogde rozenblaadjes en grofgehakte pistachenootjes. Ideaal voor de Kerstbrunch!

Equipment

  • 1 vel bakpapier

Ingrediënten

Broodkrans

  • 375 gr patisseriebloem van Anco (+ extra om je werkvlak te bebloemen)
  • 165 gr melk (lauw)
  • 45 gr suiker
  • 115 gr gezouten boter (kamertemperatuur)
  • 10 gr instant gist
  • 0.5 kl kaneelpoeder
  • snuifje zout (als je geen gezouten boter gebruikt)

Frambozen-rozen confituur

  • 120 gr frambozen (diepgevroren)
  • 3 druppels rozenwater
  • 40 gr suiker
  • 15 gr maïszetmeel
  • scheutje water

Afwerking

  • 2 el rietsuiker
  • 30 gr pistachenoten (gedopt)
  • 6 gedroogde rozenkopjes (te koop o.a. bij Pimenton.be)

Instructies 

  • Doe de patisseriebloem van Anco in een mengkom. Warm de melk lichtjes op. Snij de boter in blokjes. Zet de kneedhaak op je keukenrobot (of gebruik straks je handen om te kneden). Voeg de melk, boter, suiker en het kaneelpoeder toe aan de bloem. Voeg als laatste de gist toe en meng, tot je een egaal, soepel deeg hebt, dat vlot loskomt van de randen van de mengkom. Is het deeg te nat, voeg dan wat extra bloem toe. Als het te droog is, wat extra melk.
  • Dek de mengkom af met een handdoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet ongeveer verdubbelen in volume.
  • Maak ondertussen de confituur: doe de frambozen, de suiker en het maïszetmeel in een steelpannetje. Voeg een lekje water toe. Warm al roerend op. zodat de frambozen helemaal moes worden. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen, voeg eventueel wat extra water toe. Voeg nu een druppel rozenwater toe en proef. Blijf toevoegen tot je de juiste smaak krijgt. Let op: rozenwater kan snel overheersen, dus wees er voorzichtig mee. Laat de confituur afkoelen.
  • Duw het deeg plat. Bestrooi je werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 30 cm. Snij de randen eventueel wat bij. Bestrijk met de confituur, blijf 1 cm van de rand. Rol dan strak op langs de lange kant. Snij met een scherp mes overlangs in twee. Vlecht de twee strengen in mekaar en rol op tot een krans (zie foto's blogpost).
  • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Schik hierin de broodkrans. Zet een ingevette ramequin in het midden. Dek opnieuw af met een handdoek en laat 30 min. tot 1 uur rijzen (ik deed het in 30 minuten in een oven van 50 graden).
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi de broodkrans met de rietsuiker. Zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de broodkrans afkoelen op een rooster. Hak de pistaches grof. Werk de broodkrans af met rozenblaadjes en grofgehakte pistaches. Smakelijk!
Gang: brunch, Dessert, ontbijt
Keuken: Europees
Trefwoord: babka, broodkrans, broodrecept, gebak, kerst, kerstmis, zuurdesem brood