Onlangs had ik vegetarische vrienden op bezoek en ik daagde mezelf uit om een heel Aziatisch-vegetarisch feestmaal op tafel te zetten. Ik maakte o.a. veggie gyoza, pineapple fried rice (in een ananas geserveerd en al, beetje tacky, I know, maar zo lekker!), sobanoedels in misosoep,… Maar dé ster van de avond werd toch ‘Szechuan aubergines’. Een eenvoudig recept, waarvoor je weliswaar wel 1 vrij speciaal ingrediënt nodig hebt: gefermenteerde bonenpasta, doubanjing. Een echte smaakmaker uit de Szechuan keuken. Ik gebruikte trouwens doenjiang, de Koreaanse versie van deze bonenpasta. Iets waar je dus wel naar op zoek moet in de Aziatische supermarkt. Maar ik beloof het je: dat is het zo hard waard! Zeer ‘umami’ van smaak, mmmm.

Voor de aubergine kan je de Aziatische soort gebruiken, die is langwerpig, lichter van kleur en iets minder ‘sponzig’ dan onze soort. Maar ik deed het met ‘gewone’ aubergines, en dat werkte (en smaakte!) ook prima.

De eerste keer dat ik ze maakte, waren de aubergines een onderdeel van een buffetje. Voor deze foto maakte ik ze nog eens apart, en maakte ik er groene thee soba noedels en sugar snaps (restje dat ik nog had) bij. Een ideale veggie lunch!

Szechuan aubergines

Lunch voor 2 of bijgerecht voor 4

  • 2 aubergines
  • 1 ui
  • 3 el maïzena
  • 1 el gefermenteerde bonenpasta (doubanjiang of doenjang)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 duim gember
  • 2 el donkere Chinese azijn (balsamico is ook prima)
  • 2 el honing
  • 1 el sojasaus
  • 1 kl chilipasta (bijv. sambal oelek)
  • sesamzaadjes
  • zout
  • 2 el plantaardige olie

Snij de aubergines in blokjes en leg ze in een ondiepe kom. Schenk er water met goed veel zout bij. Zet er een zwaar gewicht op. Laat 15 minuten trekken.

Snij de ui fijn. Pers de knoflook, rasp de gember. Meng de sojasaus, azijn, honing, chilipasta, en 1 eetlepel maïzena.

Dep de aubergineblokjes goed droog en doe ze in een kom, samen met de rest van de maïzena en 1 eetlepel plantaardige olie.

Verhit de rest van de plantaardige olie in een wok en roerbak de ui, gember, knoflook en aubergines op hevig vuur gedurende 3-4 minuten. Voeg de gefermenteerde bonenpasta toe er roerbak opnieuw 1 minuut. Voeg tenslotte de saus die je gemaakt hebt toe, en roerbak opnieuw nog 1 minuut.

Serveer met sesamzaadjes, koriander, chilipeper, lente-uitjes… naar eigen smaak!

Szechuan aubergines

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

  1. Sanne Clerinx Reply

    Het was echt super lekker! Bedankt voor het recept, ik probeer het zelf binnenkort!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.