Als je op zoek bent naar recepten voor in de Crock-Pot, dan kom je meestal op Amerikaanse websites terecht. Daar is een slowcooker zowat standaard in elk huishouden. ‘Belgische’ recepten vinden is minder evident, maar zelf bedenken/aanpassen van het origineel kan ook natuurlijk! Ik ging aan de slag met varkenswangetjes.

Een echte Belgische stoverij met bier dus! Het model Crock-Pot dat ik heb, heeft een uitneembare kom, die je zo op je kookvuur kan zetten, ook inductie. Superhandig voor het aanstoven van je vlees, zoals je dus altijd moet doen voor stoofvlees, kwestie van wat smaak te creëren. Daarna zet je de kom in de Crock-Pot, en laat je de slowcooker het werk doen. Ik zette mijn stoofpotje ’s morgens op en ging overdag naar een familiefeest. ’s Avonds thuiskomen met die heerlijke geur van een goed stoofpotje, klaar om op te eten, was niet te versmaden! Het was echt heel lekker, heel rijk van smaak en met botermals vlees, echt zalig!

Stoofpotje van varkenswangen
Voor 4 personen

  • 1,2 kg varkenswangen (lijkt veel, maar uiteindelijk blijft er niet zo zot veel vlees over…)
  • 400 g wortelen
  • 3 uien
  • enkele laurierblaadjes
  • 0,5 l van een lekker biertje (Ik gebruikte een lokaal blond biertje dat speciaal voor mijn beenhouwer gebrouwen wordt. Zorg ervoor dat het bier niet uit de koelkast komt.)
  • 2 bruine boterhammen
  • enkele takjes tijm
  • een klontje boter zoals Jeroen Meus een klontje boter zou gebruiken
  • 2 el mosterd
  • 2 el Luikse stroop

Voor erbij

  • kroketjes of frietjes
  • kropsla
  • fijngesneden witloof met wat mayonaise en peper en zout

Snij de varkenswangetjes in hapklare brokjes. Je kan ze ook zo op hun geheel laten. Kruid met peper en zout. Schil de wortelen en snij ze in stukken. Snij de uien in ringen.

Zet de binnenste kom van de Crock-Pot op je kookvuur en smelt de boter. Bak de varkenswangetjes rondom bruin aan op een hevig vuur. Doe dit in verschillende keren, zodat de kom nooit te vol ligt.

Schep de varkenswangen nog even uit de kom en voeg nu de uien en eventueel nog wat extra boter toe. Stoof de ui een vijftal minuten op een zacht vuurtje en zet dan de kom in de Crock-Pot. Voeg de varkenswangen, de wortels, de laurierblaadjes en de takjes tijm toe. Zet onder met het bier. Kruid met peper en zout en roer even om. Voeg de Luikse stroop toe. Besmeer de boterhammen met mosterd en leg ze met de mosterdkant naar beneden. Sluit de Crock-Pot af en zet hem 8 uur op lage stand. Ga ondertussen een goeie herfstwandeling doen ofzo, dan heb je die kroketjes ook weer verdiend… Smakelijk!

Nog meer klaarmaken met de Crockpot? Ontdek hier mijn recepten!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.