De jacht naar een droomkeuken is open! We kochten 3 jaar geleden ons huis en dat was eigenlijk zo goed als volledig instapklaar, behalve de keuken… Echt een aftands ding, anno begin jaren 90 gok ik, met lelijke lichtgekleurde fineerhouten kastjes, triestige tegels met ouderwetse prints op, een flink beschadigd werkblad, oude toestellen… De nachtmerrie van elke (hobby)kok!

De nachtmerrie van de keuken…

Budget om er een nieuwe keuken in te steken, was er helaas niet. Met de laatste centen kochten we wel nieuwe toestellen: een eenvoudige maar degelijke oven, een brede inductiekookplaat en afwasmachine. Ik leerde me ermee beredderen….Een jaar later was er bijlange nog niet genoeg budget, maar wel een idee om de keuken wat op te smukken. Met verf en nieuwe handgrepen konden we de keuken al een nieuwe frisse look & feel geven. Dat deed deugd, maar het is ook een pleister op een houten been: de pannenkast is nog steeds een complete ramp, de nieuwe verf begint al af te bladeren, etc…

Een geslaagde make-over, maar nog steeds geen droomkeuken…

Een gloednieuwe, ruime keuken blijft een groot verlangen, maar anderzijds laat ik het ook niet aan mijn hart komen. Het geeft me namelijk de tijd om goed na te denken over wat ik écht wil. Ogen opentrekken (en veel kastjes opentrekken bij vrienden, sorry daarvoor!), lijstjes maken, véél research doen en verder blijven dromen… Ik weet nu al, als er een nieuwe keuken in ons huis komt, moet ze helemaal aan mijn wensen voldoen. Vandaar ook deze blogpost, hopelijk helpen jullie me met jullie ervaringen en tips! Ondertussen spaar ik verder :-).

  • Ik denk de eerste belangrijke keuze die je moet maken, is de stijl van je keuken. Daar vind ik 2 grote stromingen in terug: landelijk en modern. En dan neig ik naar moderne keukens. De website van SieMatic Keukenontwerpers maakt ook die opdeling, dus dat vind ik wel een handig startpunt.
    Het praktische, strakke en lichte van een moderne keuken, maar ook met sfeervolle en authentieke elementen: (warm) houten accenten, originele tegels en integratie van groen en plantjes.
  • De indeling van je keuken bepaalt ook heel veel. Ik denk dat iedereen wel een keukeneiland wil (ik ook!), maar ik vrees dat ik moet aanvaarden dat dat in mijn huis gewoonweg niet mogelijk is. Maar ik geloof er steevast in dat er veel creatieve oplossingen mogelijk zijn. Een verbinding maken tussen keuken en huiskamer. Midden in onze keuken staat een houten steunpilaar, die zal er moeten blijven staan, dus denken we aan een origineel doorgeefluik in combinatie met een ontbijtbar.
  • De keuze van de juiste materialen bepaalt zoveel, zowel praktisch als visueel. Ik hou echt van hout, eventueel in combinatie met beton, maar wat mij betreft mag geen enkel materiaal te veel gaan overheersen. Ook wil ik wel wat kleur in mijn keuken, enkel strak wit vind ik wat saai. En ook het onderhoud speelt een belangrijke rol. Hoe kan je materialen gaan combineren? Ook voor het keukenblad is er tegenwoordig zoveel mogelijk! Al gehoord van fenix of een werkblad van keramiek? Daar ga ik nog eens grondig research naar doen!
  • Ik zei het al, ik vind het stiekem heel leuk om kastjes open te trekken bij vrienden thuis. Ik sta er echt van te kijken wat er tegenwoordig mogelijk is qua kastindeling. De innerlijke autist in mij wordt helemaal blij van strak en praktisch georganiseerde kasten met intelligente schuifsystemen, verschillende soorten ophangers, verborgen schuifjes… Ik word zelfs enthousiast van ‘deurremmen’, haha! Het is een detail, maar bij een vriendin zag ik in de kast onder de gootsteen een rail om de schotelvod op te hangen, hoe geniaal is dat?

    Bron: SieMatic Keuken Ontwerpers
  • Als foodie/foodblogger heb ik behoorlijk wat keukentoestellen in huis. Heel handig en echt veelgebruikt, maar verschrikkelijk dat ze zoveel plaats innemen op dat werkblad, en ook niet onbelangrijk: hoeveel lawaai ze maken. Die wirwar aan toestellen zou ik ook heel graag in een kast ingewerkt zien, het liefst met meteen elektrische aansluiting en goede verlichting bij.
  • Een trend die al enkele jaren meegaat, en die mij ook kan bekoren, is dat niet alles meer in gesloten keukenkastjes hoeft. Mooie houten legplanken met bokalen, plantjes en servies, kastjes met glazen deuren,… Het breng meteen sfeer in de keuken! En ook een geweldige ontdekking: in sommige keukens wordt een speciale bak voor kruiden mee ingebouwd. Groen en praktisch, ik ben fan!

Voilà, ik heb mijn briefing klaar, als ik voor mijn nieuwe keuken ga shoppen. Ik ben benieuwd naar jullie advies, ervaringen en tips!

Deze blogpost is een samenwerking met Siematic Keukenontwerpers

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.