Onlangs kreeg ik de erg leuke opportuniteit van Soubry, da’s de Belgische pastafabrikant, om een citytripje te doen om inspiratie op te doen om een nieuw pastagerecht te creëeren. Geweldig toch he? De bestemming werd Reims, op 3 uurtjes rijden vanuit Antwerpen en in het hart van de Bourgogne. En uiteraard ook dé stad van de Champagne. Ik spendeerde er met mijn man 2 heerlijke zonnige dagen in september. Er werd uiteraard Bourgondisch geleefd en heel wat inspiratie opgedaan. Ik schrijf ook nog een blog over de culinaire geneugten van Reims, maar eerst dus het pastagerecht!

Bedoeling was om mijn ingrediënten voor de pasta te gaan kopen in de ‘Halles de Boulingrin’, een prachtige grote overdekte markthal. Die was normaal gezien open op woensdag, maar dat bleek zeer beperkt te zijn: enkel een viskraam en groentekraam. Zaterdag zou het er afgeladen vol met ‘fournisseurs’ moeten zijn. Ik was echt wel teleurgesteld! Gelukkig is er aanpalend een straat, de ‘Rue de Mars’ waar ook tal van delicatessenwinkeltjes zijn, en ik dus ook mijn hartje kon ophalen. Zo vond ik bij de beenhouwer ‘Boudin blanc de Rethel’, witte beuling die eigenlijk best wel hard op onze versie lijkt, maar wel een oorsprongslabel heeft. In de Bourgogne wordt het traditioneel met Kerst gegeten. Terwijl witte beuling bij ons een beetje een ‘boerenkost-status’ heeft, is het daar echt een feestelijk product, vaak ‘gepaird’ met Champagne. Ik lust dat ook heel graag, witte beuling, dus die moest zeker gebruikt worden in het gerecht!

Verder was er ook nog een prachtige kaas- en delicatessenwinkel, waarbij ik zaken zoals ‘vinaigre de Reims, een potje foie gras, Ratafia, dat is versterkte wijn op basis van champagnedruiven en uiteraard ook nog kaas kocht. En bij de groentewinkel vond ik schattige kleine ronde worteltjes. De basis voor mijn pasta was gelegd!

Macaroni met kaas in een Bourgondische versie dus. Geïnspireerd door de herfst, deed ik er ook nog pastinaak en champignons bij. Ik koos er ook voor om de kaassaus niet op de klassieke bechamel-wijze, maar als een soort van kaasfondue te maken. Dan vertrek je vanaf wijn (of Champagne!) en knoflook en laat je de kaas erin smelten, echt zalig!

Ik ben best tevreden van het resultaat, en het was echt heel lekker! Wat mij betreft kan dit gerecht zelfs op de feesttafel. Echt iets voor Bourgondiërs dus ;-).

Bourgondische mac & cheese
Voor 4 personen 

  • 4 witte pensen (Boudin blancs de Rethel)
  • 300 g Soubry macaroni (kort)
  • 300 ml witte wijn of Champagne
  • scheutje Ratafia (of een andere versterkte wijn)
  • 400 g Franse kaas (ik gebruikte een mengeling van Franse Emmental en Comté)
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje wittewijnazijn
  • 1 el maïzena
  • 200 g (kleine) wortelen
  • 3 pastinaken
  • 200 g oesterzwammen
  • bladpeterselie
  • boter
  • olijfolie
  • peper en zout

Schil en snij de pastinaken in frietjes. Snij de wortelen in gelijke stukjes. Stoom ze 10 minuten (je hoeft dit niet per se te doen, maar ik vind het resultaat dan wel beter) en spreid ze dan op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 10-15 minuten in een oven van 200 graden. (Als je de groenten niet eerst gestoomd hebt, moet je ze er 20 minuten inzetten).

Doe de witte wijn in een kookpot, pers er de knoflook bij. Warm op en voeg de kaas toe. Roer tot je een egale massa hebt. Los de maïzena op in wat water en roer door de fondue, tot die mooi begint te binden. Haal van het vuur en roer er de Ratafia, een klein scheutje wittewijnazijn en peper en zout door. Hou warm op een heel zacht vuurtje.

Kook de macaroni beetgaar in 4 minuten en giet af. Spoel met heet water.

Snij de witte beulingen in plakjes. Smelt de boter in een pan en bak de plakjes worst en de oesterzwammen. Kruid die met peper en zout.

Om te dresseren: begin met de kaassaus en doe daarbij de macaroni. Schik hierbovenop de plakjes witte beuling, de geroosterde groenten en de gebakken oesterzwammen. Werk af met bladpeterselie en serveer. En geniet!

Met dank aan Soubry voor de leuke trip en de inspiratie!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.