Belgetarische stoemp - 1

Word Belgetariër: Mijn stoemp met knolselder, appel, walnoot en witte pens

Carrefour lanceerde deze maand een wedstrijd om een echte “Belgetarische” stoemp te bedenken: één van onze typische Belgische gerechten, met allemaal ingrediënten van hier. Het winnende gerecht zal effectief in de winkel te verkrijgen zijn, en de winnaar krijgt een jaar gratis winkelen bij Carrefour. Ferm de moeite me dunkt, en je kan zelf ook nog meedoen tot 29 februari!

Ik besloot te vertrekken vanuit knolselder, toch een typische groente van hier. In de smaakbijbel ging ik op zoek naar lekkere combinaties, en zo kwam ik bij appel en walnoot. Varkensvlees zou het erg goed doen bij die smaakcombinatie, maar de appeltjes deden me denken aan witte pens. Daarbij nog een lekker, eenvoudig sausje, met een Belgisch biertje uiteraard en het werd een chauvinistisch topstamppotje!

Stoemp met knolselder, appel, walnoot en witte pens

Belgetarische stoemp - 2

Voor 4 personen

  • 1,5 kg puree aardappelen
  • 1 knolselder
  • 4 grote appels
  • Boter
  • 20 mini witte pensjes, of 4 grote
  • 100 gr walnoten, grofgehakt
  • 100 gr rucola
  • Peper, zout, muskaatnoot
  • 1 potje kalfsfond
  • Maizena donkere sausbinder
  • 1 dl donker Belgisch bier
  • 2 eierdooiers

Schil en kook de aardappelen gaar. Schil en snijd de knolselder in kubusjes. Stoom ze gaar. Schil en snij de appels in blokjes. Bak ze aan in een flinke klont boter. 

Stamp de aardappelen en knolselder met de eierdooiers en een flinke klont boter. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Houd warm. Bak ondertussen de worstjes. Snij 3/4de van de rucola fijn, en meng samen met de appels en walnoten onder de stoemp.

Giet het vet weg uit de pan van de worstjes, en deglaceer de pan met de fond. Laat even inkoken en voeg het bier toe. Breng aan de kook en bind de saus. Kruid af met peper en zout.

Maak een kuiltje in de puree, en giet daar de saus in. Schik de worstjes rondom (als je grote pensen gebakken hebt, snij ze dan in schijfjes), en werk af met blaadjes rucola en walnoten. 

Op hoop van zege! En of het nu iets wordt of niet, deze komt in mijn vast comfortfoodrepetoire! 

Gerelateerde Artikels:

World Baking Day: Lichte brownies met rode biet
Panna cotta met witte chocolade en yoghurt
Crispy aubergine ovenschotel

2 Reacties

  1. Zalige combinatie! Wij hebben ook meegedaan. Tot in de finale dan maar? :p

Plaats een reactie