Ilse kookt - 4

Tortano (gevuld Italiaans brood)

Ik maakte dit recept uit het boek Ilse Kookt. Daar lees je alles over hier. 

Ikzelf nam maar de helft van de ingrediënten, dat was meer dan genoeg voor 2 personen, en de broodbloem verving ik door gewone volkorenbloem. Ik serveerde er versgemaakte basilicumpesto bij, lekker hoor!

Tortano (voor een groot brood)

  • 500 gr wit broodmeel
  • 300 ml lauw water
  • 1 zakje gedroogde instant gist
  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 el zout

Vulling (kan je uiteraard mee variëren):

  • 200 gr mozzarella, in reepjes
  • 200 gr Italiaanse ham (prosciutto)
  • 100 gr ontpitte zwarte olijven
  • handvol basilicum

Doe alle ingrediënten voor het brood samen in een mengkom, en kneed 15 minuten tot een glad en soepel deeg. Of maak het je helemaal gemakkelijk, zoals ik, en doe alles in de keukenrobot, en gebruik de deeghaak. Laat het deeg 30 minuten afgedekt op een tochtvrije en warme plaats rijzen.

Ilse kookt - 2

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en druk het uit tot een lange lap van ongeveer 1 cm dik. Niet uitrollen, anders rol je de lucht uit het deeg. Verdeel de ham, mozzarella, de olijven en basilicum over het deeg, maar laat aan de zijkanten 1 cm vrij. Bestrijk de randen met water en rol het deeg op tot een krans. Leg de krans op een met bakpapier beklede ovenplaat, strooi er nog wat meel over, en laat opnieuw afgedekt 30 minuten rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 230 graden. Schuif de ovenplaat in de oven en verlaag de temperatuur tot 200 graden en bak het brood 25 minuten.

Ilse kookt - 3

 

Gerelateerde Artikels:

Pasta alla risotto ai cavolfiori
Dagen zonder vlees vanuit Italië: melanzane parmigiana
Il Capriani op 't Eilandje

Plaats een reactie