Torselli met witloof, gegrilde ham en Oud Brugge

Na het verhaal over de nieuwe Al Dente pasta van Soubry, kan er uiteraard geen recept met de vernieuwde pasta ontbreken! Zoals ik al vertelde in die post, is Soubry een echt Belgisch merk, dus wilde ik voor mijn recept ook enkel Belgische ingrediënten gebruiken. En waarom dan niet gelijk een pasta versie maken van een echte Belgische klassieker: witloof in ham met kaas!

Ik maakte al eerder eens een Bourgondische mac ’n cheese, dus nu gaan we voor de Belgische versie! Ik gebruikte de ‘torselli’, dat zijn holle spiraaltjes met een ribbel in. Ik had deze pastasoort nog nooit geproefd denk ik, en het was echt een aangename verrassing! Ook de klassieke kaassaus gaf ik een twist, door er een bloemkoolkaassaus van te maken. Kwestie van dat bovenste knopje van de jeans gesloten te kunnen houden!

Het resultaat was – al zeg ik het zelf (maar ook mijn tafelgasten!) – verrassend lekker! Enerzijds doet het echt denken aan witloof in ham met kaas, maar heb je toch een hele andere textuurbeleving, en het is een pak lichter!

Torselli met witloof, gegrilde ham en Oud Brugge
Voor 4 personen 

  • 1/2de bloemkool
  • 200 gr Oud Brugge (blok)
  • 1/2de groentebouillonblokje
  • 1 grote plak ham van 1 cm dik
  • 1 pakje Soubry torselli
  • 4 stronkjes witloof
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 2 el boter
  • 1 el olijfolie
  • Peper, zout en muskaatnoot
  1. Snij de bloemkool in roosjes. Stoom de bloemkool 20 minuten gaar. Ik doe dat in een stoommandje in een kookpot. Het kookvocht kan je nadien ook als bouillon gebruiken. Je kan de bloemkool ook koken in gezouten water, zelfde gaartijd. Hou het kookvocht dan bij als je de bloemkool afgiet.
  2. Prepareer ondertussen het witloof. Verwijder van elk witloofstronkje 4-tal blaadjes. Gooi de buitenste blaadjes eventueel weg als ze wat verlept zijn. Snij de blaadjes in de lengte in reepjes en hou apart. Snij de rest van de witloofstronkjes in reepjes. De hartjes verwijder ik ook. Bestrijk de plak ham met olijfolie. Rasp de Oud Brugge kaas met een grove rasp.
  3. Doe de bloemkoolroosjes in een blender en voeg een klein beetje van het kookvocht toe, niet te veel, je kan altijd meer toevoegen. Verkruimel er de bouillon bij. Voeg ook de geraspte kaas, peper, zout en muskaatnoot toe. Mix tot een dikke saus. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe.
  4. Smelt de boter in een pan en stoof het witloof. Kruid (na het bakken) met peper en zout.
  5. Kook de torselli volgens de aanwijzingen op de verpakking (4 minuten voor perfecte al dente!)
  6. Verhit een grillpan en grill de plak ham aan beide kanten. Als je vindt dat je al genoeg afwas gemaakt hebt, kan je deze stap overslaan en de ham ook in de pan van de het witloof even opwarmen. Snij in blokjes.
  7. Meng de torselli met de bloemkool-kaassaus, het gestoofde witloof en de hamblokjes. Schep in pastaborden en werk af met een takje bladpeterselie. Zing de Brabançonne en val aan!

Deze post is een samenwerking met Soubry

Plaats een reactie