#TOPyourTUC: Taco-TUC met pulled chicken en avocado

Ik kreeg weer eens een leuke uitdaging voorgeschoteld: bedenk een lekkere topping voor de bekende TUC-koekjes. Tucskes doen mij echt aan mijn jeugd denken, de zoute koekskes die mijn mama nooit in huis haalde, maar waar ik dan al te graag van snoepte als we ergens op visite waren. Ondertussen bestaan er heel wat verschillende smaakjes en een nieuw concept: TOP your TUC. Slim gezien, want de koekjes lenen zich inderdaad perfect om te beleggen voor een lekker aperitiefhapje. Meer zelfs: de verschillende smaken Original – Sweet Red Paprika – Cheese – Smokey Bacon kunnen zelfs complementair zijn met je topping.

De TUCjes met kaassmaak die deden meteen een Mexicaans belletje rinkelen. Taco-tucs, ideaal toch? Ik heb de laatste tijd wel meer geëxperimenteerd met taco-vullingen en deze nieuwe combinatie is zeker en vast een keeper: pulled chicken – gemarineerde rode kool – avocado – feta – koriander.

De pulled chicken maakte ik klaar in de Crock-Pot. Heel eenvoudig: laagje uitjes, daarop kipfilets en een gemakkelijk sausje en 3 uur op ‘hoge’ stand. Zonder slowcooker kan je hetzelfde doen in een ovenschaal op lage temperatuur in de oven of gewoon de kip koken en dan de saus erdoor roeren. En dan met twee vorken de kipfilets uit elkaar trekken.

Van de avocado maakte ik fijne reepjes met een dunschiller. Het is eens iets anders dan guacamole of moes, en ook wat fijner dan in plakjes gesneden, een TUCje is tenslotte niet zo groot.

Daarbij dan nog gemarineerde rode kool en verbrokkelde feta, en je hebt echt een tophapje! Hierbij het recept!

TACO-TUCS met pulled chicken en avocado

  • 1 pakje TUC Cheese

Pulled chicken

  • 2 kipfilets
  • 1 ui
  • 4 el ketchup
  • 1 el ciderazijn
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el mosterd
  • 1 kl komijn
  • 1 kl lookpoeder
  • peper en zout

Toppings

  • 50 g rode kool, fijngesneden
  • 1 el honing
  • 1 el ciderazijn
  • 1 bosje koriander
  • 50 g feta
  • 1 avocado
  • 1 kl zwarte sesamzaadjes
  • ½ limoen
  • peper en zout

Voor de pulled chicken
Snij de ui in ringen. Meng alle ingrediënten, behalve de kip, voor de saus. Leg de uien op de bodem van de Crock-Pot (of ovenschaal). Leg daarbovenop de kipfilets (ik heb ze nog overlangs gehalveerd) en giet de saus erover. Zet 3 uur op hoge stand (100 graden in de oven) of 6 uur op lage stand. Als de Crock-Pot klaar is, trek de kipfilets met 2 vorken uit elkaar en meng goed met de saus.

Voor de rest van de toppings
Meng de fijngesneden rode kool met de honing, ciderazijn, peper en zout. Schil de avocado voorzichtig (ik doe dat met mijn handen) en trek er dunne slierten van met een dunschiller. Besprenkel met limoensap en werk af met de zwarte sesamzaadjes. Verkruimel de feta.

TOP your TUC!
Leg de TUC Cheese koekjes voor je uit. Schep er een laagje pulled chicken op. Die mag warm of koud zijn. Top met wat rode kool, een rolletje avocado, feta en een blaadje koriander. That’s it!

Zelf aan de slag? Ik mag 3 TOP your TUC planken weggeven. Vertel in de comments (hier, op Facebook of Instagram) waarmee jij een TUC zou toppen. Op 21 maart kies ik er dan 3 winnaars uit. Succes!

1 Reactie

  1. Interino

    Thanks Andrew- very useful.

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.