Tagliatelli al ragú met stoofvlees

Voor het feestgeweld volledig losbarst, mag het nog even wat eenvoudiger in de keuken toch? Ik heb het vermoeden dat ik het verschil tussen spaghetti Bolognaise en tagliatelli al ragú niet meer moet uitleggen? Ik had in ieder geval de laatste tijd heel veel zin in die laatste. En toen ze bij Soubry aan me vroeger om een eenvoudig recept te maken met hun korte tagliatelle, dan moest het gewoon gebeuren.

Het speelde ook al langer in mijn hoofd om het klassieke gehakt dat voor een ragú gebruikt wordt, te vervangen door stoofvlees. Tenslotte is dat toch voornamelijk hetzelfde vlees, maar in een niet gemalen versie. Met als doel om een hele intense ‘vlezige’ smaak te bereiken. En zo geschiedde!

De bereiding is heel eenvoudig en je hebt weinig nodig, het belangrijkste ingrediënt is tijd. Maak dit niet klaar als je snel iets op tafel wilt zetten. Zorg dat je een namiddag thuis bent en zet de saus op, terwijl je wat in je huis kan rommelen, om dan af en toe eens in de saus te gaan roeren en te proeven. Kan zo’n deugd doen, zo’n huisvlijtige namiddagen! En met een heerlijke dampende pot saus als resultaat.

Ik ben er echt trots op dat ik voor dit recept niet veel extra smaakmakers heb moeten toevoegen. Door het lange, trage garen, komen alle smaken mooi tot hun recht. Lekker rijk en toch niet zwaar. Mijn zus en schoonbroer kwamen die avond eten, en die waren ook heel enthousiast over het resultaat!

Over het vlees: ik deed nog eens een bestelling bij deeleenkoe.be. Ik nam een gemengd pakket (rund, varken en kip) en ik ben weer overdonderd van de kwaliteit van dit vlees! Zo vol van smaak, zo weinig vocht dat vrijkomt als je het kookt. Je proeft gewoon dat dit écht vlees is, zonder toevoegingen, van dieren die buiten hebben kunnen leven. Ik kan het alleen maar warm aanbevelen om ook je diepvriezer ermee vol te steken! (en tegenwoordig is het bon-ton om daar #nospon bij te zetten, want het is ook zo ;-)).

Over de pasta: zoals je al eerder kon lezen, kwam deze blogpost er op vraag van Soubry (dus #sponsor alert!). Ik twijfelde even of de korte tagliatelli uit hun aanbod, goed zou passen bij dit gerecht (klassiek wordt het met de lange slierten gegeten), maar het werkte heel goed. Vooral omdat je enkel vork of lepel nodig hebt om naar binnen te schuppen. Het summum van comfort food!

Genoeg gezeverd, let’s cook!

Tagliatelle al ragú met stoofvlees

Voor 4 personen 

  • 1 pakje Soubry tagliatelle (375g)
  • 600g stoofvlees, in kleine blokjes gesneden, zo veel mogelijk op voorhand gekruid met zout
  • 2 uien
  • 3 wortels
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 blikken gepelde tomaten (ik ben ook geneigd om altijd tomatenblokjes te nemen, maar eigenlijk zijn gepelde tomaten beter. Het zijn de beste tomaten die daarvoor gebruikt worden, de kapotte, minder goede tomaten gaan naar de blokjes. Het gerecht staat ook zo lang op dat je ook de tomaten niet echt hoeft te pletten, dat gaat vanzelf door af en toe te roeren)
  • 1 klein blikje tomatenconcentraat
  • een blok parmezaan (heb je nog een parmezaankorst? smijt die ook maar mee in de saus!)
  • kruiden: ik gebruikte verse tijm en rozemarijn en dan ook nog een snufje gedroogde oregano en enkele laurierblaadjes
  • ongeveer 200 ml rode wijn
  • olijfolie
  • boter
  • peper en zout

Snij de ui fijn en de wortelen in kleine blokjes. Plet de teentjes knoflook met een groot koksmes en wat zout tot een pasta. Verhit olijfolie in een stoofpot en voeg de uien en wortelen toe. Laat 30’ stoven op een heel laag vuurtje. Voeg de laatste minuten geplette knoflook toe. Dit is de sofrito!

Schep de sofrito uit de pot en smelt een klont boter. Verhoog het vuur en voeg het stoofvlees toe. Laat het rondom korsten. Niet te veel roeren nu he! Voeg de sofrito terug toe. Roer goed om en voeg het tomatenconcentraat toe. Laat kort meebakken en voeg dan de rode wijn toe. Laat zeker tot de helft inkoken en voeg dan de blikken gepelde tomaten toe en de kruiden (en eventueel de parmezaankorst).

Relaxen nu! Laat de saus op een laag vuurtje pruttelen, ga af en toe omroeren. Ik heb de saus zeker 3 uur laten opstaan. Ongeveer 2 uur om het vocht te laten verdampen en dan ongeveer nog 1 uur om het stoofvlees mooi zacht te krijgen. Kruid de saus met peper en zout, moest dat nodig zijn.

Kook de tagliatelle beetgaar. Serveer met de saus en rasp er royaal parmezaanse kaas over. Ge-nie-ten!

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.