Spelt broodvlecht (babka) met speculaasvulling

Jaaaa, daar zijn we weer. Lockdown 2.0. Als er iets is dat me de vorige lockdown wel heeft ‘recht gehouden’, is het wel de vele bakexperimenten. Zo leerde ik een perfect brood bakken in een gietijzeren pot. Lifeskills quoi. Hoog tijd dus om de draad terug op te pikken. En een geluk bij een ongeluk, Soubry heeft net een toffe bakwedstrijd lopen: “Bake it till you bake win it.”

De opdracht:Maak een foto van jouw favoriete broodje van eigen deeg, gemaakt met één van onze Soubry bloem voor brood mixen. Deel jouw creatie & maak kans op een Soubry bloem pakket én een Kenwood Chef XL.”

Timing on fleek, Soubry, challenge accepted!

Er is een baktrend die al een tijdje mijn ogen uitsteekt, namelijk de gevlochten broodjes, of ‘babka’. Het ziet er ingewikkeld uit, maar eigenlijk valt dat dus geweldig mee. Je kan zowel een hartige versie met bijvoorbeeld pesto maken, of een zoete versie. En dan zijn de mogelijkheden ook legio: met chocolade, coulis, karamel,… Met de goedheilig man al in gedachten, kies ik ervoor om een broodvlecht met speculaasvulling te gaan. Als broodbloem kies ik spelt. Ge zou kunnen denken uit gezondheidsoverweging, maar daar ga ik me niet over uitspreken, ik ben geen expert. Maar ik weet wel dat variëren altijd goed is, altijd handig dus om in huis te hebben. En ook: het was de enige broodbloem die ik nog in huis had 😆.

Ready to #bakecorona!

Spelt broodvlecht met speculaasvulling

Spelt broodvlecht (babka) met speculaasvulling

Ideaal voor bij de brunch, voor 4 à 6 personen

  • 250 gr Soubry spelt broodbloem
  • 30 gr boter (gesmolten)
  • 10 gr suiker
  • 120 ml melk
  • 6 gr gedroogde gist
  • 1 eigeel

voor de speculaasvulling

  • 60 gr boter
  • 50 gr suiker
  • 1 el speculaaskruiden
  • Maak het deeg: Laat de boter zachtjes smelten in een steelpannetje.  Meng de er de suiker, de melk, de gist en het eigeel door. Laat 10 minuten rusten tot er luchtbelletjes verschijnen.
  • Meng spelt broodbloem en het zout in een kom en voeg hier het gistmengsel aan toe, meng en kneed tot een deeg. Dek het af met een warme (ik leg die gewoon 30 sec. in de microgolf) keukenhanddoek en laat een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Smelt de boter voor de speculaas vulling. Meng met de suiker en de speculaaskruiden.
  • Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer 30 x 20 cm. Bestrijk het deeg met de speculaasvulling, maar hou ongeveer 1/3de over.
  • Rol de plak strak op. Snij hem doormidden, maar laat het einde aan elkaar zitten. Draai de twee zijden vervolgens om elkaar heen.
  • Maak er een rondje van, steek de uiteinden naar onder. Smeer de rest van de speculaasvulling over het vlechtbrood heen.
  • Bak het vlechtbrood 25 minuten gaar en laat afkoelen op een rooster. Smakelijk!

Zelf ook een broodje van eigen deeg bakken? De bakwedstrijd van Soubry loopt tot 1 november. Deze post is een samenwerking met Soubry, ik mag dus officieel niet meedoen aan de wedstrijd. Weeral een kans meer voor jou om te winnen, ha! Doe dus maar rap mee ;-).

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.