Snelle gebakken rijst voor hongerige mensen

Honger dat ik had vanavond! Het plan was om een quiche te maken met paksoi, maar ik had geen zin om te wachten op de oven, dus werd het gebakken rijst met paksoi. En lekker dat dat was! Wegens de grote honger heb ik er dus ook geen fotootje van kunnen nemen voor het opeten…

Ik heb gewoon gebruikt wat ik nog in de frigo had liggen, dus met dit recept kan je zeker variëren. Champignons zullen hier ook wel erg lekker bij zijn. Ik had ook nog maar een paar scampi’s, maar daar heb ik op de PIVA een handig truukje voor geleerd: pel ze eerst, en snij ze dan overlangs in twee: zo kan je er eerst het darmkanaal gemakkelijk uithalen, en tijdens het bakken krullen ze mooi op, zodat het toch een volledige scampi lijkt. Wist je trouwens dat ze dit truukje vaak toepassen op restaurant, zodat ze minder scampi’s moeten gebruiken? Een andere revelatie in dit gerecht was het toevoegen van kleine snippers gerookte zalm: niet meteen erg Oosters, maar het bleek er perfect bij te passen, en ook goed om dit gerecht wat te zouten.

Op minder dan een half uur, inclusief rijst koken en scampi’s kuisen, was dit gerechtje klaar.

Gebakken rijst met paksoi, scampi’s en gerookte zalm

  • een halve paksoi, grof gehakt
  • 4 wortelen, in staafjes gesneden
  • 2 ajuinen, fijngesneden
  • look
  • gepelde scampi’s, overlangs doorgesneden
  • sesamzaadjes
  • Chinees 5-kruidenpoeder
  • 2 eieren
  • Satékruiden
  • Arachide-olie
  • gekookte (basmati)rijst
  • sojasaus
  • vissaus
  • een paar plakjes gerookte zalm
  • garnering: lente-ui, koriander, gebakken uitjes (ook wel gekend als Bicky-uitjes)

Kruid de scampi’s met wat Chinees 5-kruidenpoeder en satékruiden. Bak ze kort in wat arachide-olie in de wok en pers er ook een teentje look over.

Schep de scampi’s uit de wok, doe er nog wat olie in en roerbak de groenten. Ik gebruik twee eetstokjes om alles goed om te roeren. Doe er wat sesamzaadjes bij en laat meebakken.

Als de groenten glazig beginnen te kleuren, doe er een goede geut sojasaus bij en een kleine geut vissaus en dan ook de gekookte rijst. Als de rijst wat meegebakken heeft, breek je er de twee eieren over, en blijf je goed roeren met de eetstokjes. Als de rijst aan mekaar kleeft door de eieren, is’t klaar!

Schep de gebakken rijst in een kom, en doe er wat scampi’s, gerookte zalmsnippers, koriander, lente-ui en gebakken uitjes over.

Gerelateerde Artikels:

Salade bergère
Een round-up met Bangers & Mash
Crispy aubergine ovenschotel

Plaats een reactie