Salade met groene asperges, spek, spinazie en citroen-ahorndressing

How about een lente-gerechtje? Ik maakte deze salade om een ode te brengen aan de prachtige blauwe kom die een nieuwe aanwinst is van mij! Mooi toch he? De kom is van het Scandinavische merk Bitz:

“Het servies van Bitz is geïnspireerd op de natuur en dit is duidelijk terug te zien in de aardse kleuren en het rauwe design. De producten van Bitz geven uw eettafel een pure, natuurlijke uitstraling en deze zullen in geen enkel interieur misstaan.”

Helemaal mijn meug! Vrij stoere donkere kleuren, maar dat staat in mooi contrast met deze frisgroene salade die toch ook een robuust kantje heeft. Ik bakte de asperges namelijk in het vet van het spek. Een klein trucje om wat volheid aan de frisse salade met zure dressing te geven. Zin in? Let’s cook!

Salade met groene asperges, spek, spinazie en citroen-ahorndressing
Lunch voor 2 personen

  • 150 g jonge spinazie
  • 150 g gerookte spekblokjes
  • 1 bussel groene asperges
  • 1 handvol pecannoten
  • 1 handvol blauwe bessen

Dressing

  • 1 biologische citroen
  • 1 teente gepofte look*
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 1 kl ahornsiroop
  • peper en zout
  1. Voor de gepofte look: Als ik iets in de oven klaarmaak, bijv. geroosterde groenten, gooi ik er meestal enkele ongepelde teentjes knoflook bij. In 20 minuten zijn die mooi gepoft. Je kan ze dan gemakkelijk pellen en bewaren op olijfolie. Zo heb ik dus meestal wel een bokaaltje staan met een aantal gepofte knoflookteentjes. Ze bewaren heel lang op de olie en hebben een rondere en minder scherpe smaak dan verse look (die ik niet goed verteer). Ideaal om in dressings te gebruiken!
  2. Breng een pot gezouten water aan de kook. Verwijder het harde uiteinde van de asperges en blancheer ze 5 minuten. Giet af en laat uitlekken. Dep desnoods even droog met keukenpapier.
  3. Bak ondertussen de spekjes krokant in een antikleefpan. Schep uit de pan en laat afkoelen.
  4. Bak nu de groene asperges in de pan waarin je het spek gebakken hebt. Doe dit kort op hevig vuur.
  5. Maak de dressing: pers het gepofte teentje knoflook. Was en rasp de zeste van de schil (met een microplane rasp!) en pers het sap uit. Meng de zeste van de citroen, de helft van het sap, de ahornsiroop en de geperste knoflook. Voeg nu terwijl je roert de olijfolie toe, tot de dressing begint te binden. Proef en voeg eventueel nog extra citroensap toe. Kruid royaal met peper en zout.
  6. Doe de spinazie, blauwe bessen, pecannoten, gebakken asperges en spekjes in een grote kom en schep voorzichtig door elkaar. Druppel er de dressing over en serveer meteen. Smakelijk!

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met de webshop Etrias.nl. 

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.