OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Risotto met butternut en bronskleurig eekhoorntjesbrood

Gedroogde champignons, ik had dat nog nooit gebruikt, om eerlijk te zijn. Nu kwam er de vraag van ‘Super sec, een online shop voor gedroogde champignons, of ik eens een soort wilde testen en er een gerechtje mee wilde maken. Er hangt ook een wedstrijd aan vast, maar ik vrees met mijn (te) drukke bestaan dat ik net de deadline niet gehaald heb. Oh well, het was sowieso erg fijn om een soort te mogen kiezen op de trouwens erg mooie website, en er dan mee aan de slag te gaan. En weer een lekker recept erbij, altijd mooi meegenomen!

Ik koos voor ‘bronskleurig eekhoorntjesbrood’, best wel handig, zo van dat brood waar je niet voor naar de bakker hoeft te gaan. Deze soort groeit vooral in Zuid-Europa, de mijne komen uit Griekenland. De 50 gr gedroogde champignons zijn, eens geweld, goed voor 800 gr aan heerlijke herfstigheid. Ik wilde ten volle ‘het voordeel’ uit de gedroogde zwammen halen, en koos daarom om er -mijn geliefde bereiding- risotto mee te maken. Het vocht om de champignons te laten wellen is namelijk een ideale bouillon om de risotto in te garen. Als extra’tje bovenop maakte ik een pangrattato met een restje van de champignons.

Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

  • 1 butternut pompoen
  • 50 gr gedroogd bronskleurig eekhoorntjesbrood
  • 100 gr risottorijst
  • 1 sjalotje
  • lookolie
  • enkele blaadjes salie
  • een stukje brood
  • parmezaan
  • peper en zout
  • een glaasje Noilly Prat
  • geraspte Parmezaan

Laat de champignons weken in water. Snij het sjalotje fijn, en de butternut in fijne stukjes. Knijp de champignons even uit en doe het vocht in een kookpotje en laat opwarmen. Stoof sjalotje aan in wat lookolie en doe er de rijst bij. Laat even aanbakken tot de rijst glazig is, en doe de Noilly Prat erbij en laat inkoken. Doe de pompoen bij de rijst en doe er de champignonbouillon schepje voor schepje bij.

Doe halfweg de champignons erbij. Snij het stukje brood in kleine croutons, en versnipper enkele blaadjes salie. Bak krokant in de pan, en doe er een handje gedroogde champignons bij. Hak heel fijn in een cutter.

Als de risotto en pompoen gaar is, rasp wat parmezaan over de risotto en laat nog even rusten. Schep in bordjes, en werk af met de pangrattato van het eekhoorntjesbrood. Lekker hoor, met die extra crunch!

Ik denk dat ik de gedroogde champignons zo wel ten volle heb gebruikt 😉

Gerelateerde Artikels:

Tarte tatin van witloof
Ovenschotel met aubergine, courgette, tomaat en mozzarella
Gourmet Bar wedstrijd in Novotel Gent Centrum

Plaats een reactie