Deze spaghetti peperonata met makreelballetjes is mijn ultiemen budget recept! Vandaag 17 oktober is het Werelddag tegen Armoede. Ik besef dat ik daar zelf heel weinig over weet en vooral ook: heel vaak kan eten wat mijn hartje belieft. Ik ga vaak op restaurant en krijg veel lekkers aangeboden. Count your blessings, en dat doe ik.

Soubry, het Belgische pastamerk dat me onlangs een zalig foodietripje naar Reims aanbood, voedt – GELUKKIG – niet alleen verwende bloggers, maar steunt ook het geweldige liefdadigheidsproject Restos Du Coeur. Zij hebben 15 restaurants waar mensen die het nodig hebben voor 1 euro een voedzame, warme maaltijd kunnen gaan eten, delen jaarlijks 250.000 voedselpakketten uit en begeleiden mensen in armoede om eerste stappen te zetten in het vinden van structurele oplossingen. Vorig jaar en ook dit jaar schonk Soubry hen 7 ton pasta, goed voor 70.000 maaltijden. De vraag naar bloggers toe was om een recept te ontwikkelen voor die symbolische 1 euro per persoon. De recepten zijn gebundeld in een boekje en zullen ook verdeeld worden in de Restos Du Coeur. Meer info vind je hier.

Dit is mijn inzending! Een – uiteraard – eenvoudige pasta met als heerlijke smaakmakers gestoofde paprika en makreelballetjes. De berekening staat erbij. Ik probeer ook enkele tricks te gebruiken om kosten te besparen. Dat het even licht voor de portefeuille als smaakvol mag zijn!

Spaghetti peperonata met makreelballetjes
Voor 4 personen

Spaghetti peperonata met makreelballetjes
  • 2 blikjes makreelfilets op olie (1,60 euro)
  • 1 pak Soubry spaghetti fijn (0,55 euro)
  • 2 rode paprika’s (0,82 euro)
  • 2 uien (0,20 euro)
  • 1 teentje knoflook (0,05 euro)
  • 2 eieren (0,24 euro)
  • 6 el paneermeel (0,10 euro)
  • 2 el paprika*- of tomatenpuree (0,29 euro)
  • kruiden (optioneel, ik gebruikte er uit mijn tuin, je kan ook de gedroogde versie gebruiken): tijm en peterselie
  • zeste van citroen (optioneel, je gebruikt enkel de schil van de citroen, dus de citroen zelf is achteraf nog te gebruiken)
  • peper en zout
  • snufje cayennepeper
  • olijfolie (tip: je kan ook de uitgelekte olie van de makreel gebruiken)
  1. Snij ¾de van de uien in halve ringen. Pel de knoflook. Verhit een geut olijfolie in een stoofpot en voeg het teentje knoflook toe. Duw het teentje knoflook wat rond en schep het terug uit de pan, hou even opzij. Voeg de uienringen toe en verlaag het vuur. Laat op een zacht vuurtje garen.
  2. Schil ondertussen de rode paprika’s met een dunschiller (met tandjes). Snij in reepjes. Voeg de paprikareepjes toe aan de pan. Rits de blaadjes van de tijm en voeg toe aan de pan, voeg naar smaak cayennepeper toe.
  3. Snij de peterselie fijn. Snij de rest van de ui fijn. Pers het teentje knoflook dat je gebruikt het om de olie te parfumeren.
  4. Laat de makreelfilets goed uitlekken, doe in een kom en breek in fijne stukjes met je handen. Voeg de eieren, de fijngesneden ui, de geperste knoflook, het paneermeel, de helft van de fijngesneden peterselie en peper en zout toe. Meng met een vork. Maak je handen nat en rol balletjes ter grootte van een golfbal. Je kan ongeveer 3 balletjes per persoon rollen.
  5. Breng een pot gezouten water aan de kook en kook de spaghetti beetgaar in 6-7 minuten. Giet af, maar hou een kop van het kookvocht bij.
  6. Meng het kookvocht van de pasta met de paprikapuree (of tomatenpuree). Meng dit onder de gestoofde paprika’s. Laat nog even verder stoven. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een geut olijfolie in een antikleefpan, en bak de makreelballetjes rondom.
  7. Serveer de spaghetti met de peperonatasaus en de makreelballetjes. Werk af met de rest van de peterselie en zeste van citroen.

* TIP: Paprikapuree vind je in een bokaal in Turkse winkels. Het is eigenlijk hetzelfde als geconcentreerde tomatenpuree, maar dan van rode paprika’s. Het geeft een lekker zoetige smaak aan sauzen. Een grote bokaal kost nog geen 2 euro, en het blijft maanden goed in de koelkast.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.