Spaanse tortilla is een heel eenvoudig maar wel echt lekker gerecht! Ik had het al een paar keer geprobeerd, maar het was nog nooit goed gelukt moet ik een beetje schaamtelijk toegeven. Ik zat altijd te klooien om die bovenkant ook gaar te krijgen (door ze in de oven te garen, of zoals je een pannekoek omdraait, met een gebroken omelet van dien…). De oplossing is echter simpeler dan ooit: draai de omelet om door een bord op je pan te leggen en bak ze ook aan de andere kant, dat ik daar nooit aan gedacht had, ai ai. Maar hierbij dus een recept voor een hele lekkere aardappelomelet op z’n Spaans, olé! 

Spaanse tortilla

Equipment

  • grote anti-aanbakpan
  • groot bord

Ingrediënten

  • 750 gr aardappelen (bloemige)
  • 2 ajuinen
  • peterselie
  • 7-8 eieren
  • 100 gr chorizo (stuk) (optioneel, kan ook met hespjes, scampi’s…)
  • olijfolie
  • zout en peper

Instructies 

  • Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes. Kook ze 10 min. halfgaar in gezouten water.
  • Snij de ajuinen in (niet te) fijne stukjes.
  • Versnipper de peterselie en snij ook de chorizo in kleine blokjes.
  • Klop de eieren los tot ze schuimig zijn en kruid met peper en zout. Doe de peterselie erbij.
  • Bak de ajuintjes en de chorizo en doe ze dan bij het eiermengsel. Bak de aardappelschijfjes kort en doe ze ook voorzichtig bij het eiermengsel.
  • Doe terug wat olie in de pan (zorg dat de zijkanten ook bedekt zijn) en giet er het eiermengsel in. Zet het vuur zacht en bak de omelet. Wiebel af en toe met de pan zodat het nog niet opgedroogde ei goed verspreidt.
  • Als het ei bovenaan min of meer gestold is (ong. 7 min), neem een groot bord en leg het bovenop de pan. Draai nu de pan om, zodat de omelet op het bord terecht komt.
  • Doe eventueel nog een beetje olie in de pan, en schuif er dan voorzichtig de omelet in met de niet gebakken kant naar onder. Laat nog ongeveer 7 minuten op een zacht vuurtje staan en schuif de omelet dan op een bord. Klaar!
Auteur: Caroline
Gang: lunch, Voorgerecht
Keuken: Spaans
Trefwoord: tortilla

Ik ben er nog niet uit of ik Spaanse tortilla het lekkerst vind warm of koud…

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

2 Comments

  1. Met twee koekenpannen van hetzelfde formaat is het nog handiger.
    Ik spray de tweede pan in met een beetje olie, op de kop op pan 1 wanneer het ei gestold is, snel draaien en zo blijft de tortilla altijd heel.

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.