Risotto met roodlof en gedroogde ham

Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 2
Een lekker winterse risotto, met roodlof, selder en gedroogde ham. Hoe meer je roert, hoe romiger het resultaat.

Ingredients

  • 4 stronkjes roodlof (radicchio of witloof kan ook)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels selder
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 100 gr gedroogde ham (bijv. prosciutto of Gandaham)
  • stuk parmezaan (je hebt ong. 50 gr nodig)
  • 750 ml kippenbouillon (je mag ook een bouillonblokje gebruiken)
  • 125 gr risottorijst (carnaroli of arborio)
  • peper en zout
  • olijfolie
  • boter

Instructions 

  • Snij de ui fijn. Snij de selder in fijne blokjes. Pers de knoflook. Snij 3 stronkjes roodlof grof.
  • Verhit 1 el olijfolie in een stoofpot. Voeg de fijngesneden ui, de fijngesneden selder en de geperste knoflook toe. Zet op een heel laag vuurtje en laat heel rustig stoven. Roer af en toe om. Laat 15-20 minuten stoven.
  • Warm de bouillon op.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en schik hierop de plakjes gedroogde ham. Zet 10 min. in de oven. Laat afkoelen.
  • Verhoog het vuur en voeg de risottorijst toe en roerbak 1 minuten, tot de rijst glazig wordt. Voeg de wijn toe. Blijf roeren tot de wijn verdampt is en voeg een schep bouillon toe. Draai het vuur terug laag. Roer regelmatig om. Blijf scheppen bouillon toevoegen als het vocht bijna uitgekookt is. Kruid met peper en zout.
  • Smelt een klontje boter in een aparte pan en voeg het fijngesneden roodlof toe. Roerbak een 4-tal minuten. Voeg dan toe aan de risotto.
  • Snij de bladpeterselie fijn. Maak de blaadjes van het laatste stronkje roodlof los en snij in lange reepjes. Rasp de parmezaan. Breek de gedroogde ham in stukjes.
  • Proef of de rijst gaar is. Draai het vuur uit en strooi er de helft van de parmezaan over, zet het deksel op de pot. Laat even rusten en roer dan nog eens door.
  • Serveer de risotto met de fijngesneden peterselie, stukjes rauw roodlof, de rest van de parmezaan en de gedroogde ham.
Author: Caroline
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Italiaans
Keyword: gedroogde ham, risotto, roodlof, winter
1 2
Author

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Write A Comment

Rating recept




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.