Het buzzmoment rond Sergio Herman die studentenkost pimpt is ondertussen al wel wat gepasseerd, maar toch wil ik graag even aandacht vestigen op dit erg fijne én nuttige kookboekje.
De kotkeukentips en gerechten van de studenten laat ik aan mij voorbijgaan, maar het niemendalletje met relatief eenvoudige gerechten mét Sergio-touch heeft het toch tot het goudhaantje van mijn kookboekenkast gemaakt.
Ik zie een kotstudent nu nog niet meteen met een spuitzak dotjes mascarponécrème op een bordje aanbrengen, maar met een goede mise-en-place en genoeg tijd kan ik dit gemakkelijk aan. I love it!
pyfk_sardien
Al regelmatig kwam dit hippe gepimpte sardienstjesblikje op de hapjestafel, en onlangs kon ik scoren op een etentje voor vrienden met deze risotto met tomaat, basilicum en mozzarella.
pyfk_risotto
 Risotto, voor 4
  • 120 gr risottorijst (vond ik een beetje weinig, mag dus wat meer zijn)
  • 1 klein sjalotje, gesnipperd
  • 1 klein teentje knoflook
  • peper en zout
  • 1/2 dl witte wijn
  • Olijfolie
  • 3,5 dl kippenbouillon
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Bak de risottorijst met de sjalot en look in een scheutje olijfolie. Kruid met peper en zout. Blus de sjalot en look met witte wijn en laat die verdampen. Voeg dan lepel voor lepel de kippenbouillon toe tot de rijst mooi beetgaar is. Wacht tot de rijst alle kippenbouillon heeft opgenomen vooraleer je nieuwe bouillon toevoegt. Zorg dat het mengsel mooi smeuïg is. Roer ten slotte 50 gr Parmezaanse kaas door de risotto.
 
Gepofte tomaten
  • 12 kerstomaatjes
  • 3 dl olijfolie
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de tomaatjes op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bak ze gedurende 6 minuten.
 
Parmezaanse melk
  • 250 gr Parmezaanse kaas
  • 20 cl melk
  • 20 cl room
  • peper en zout
Neem de helft van de Parmezaanse kaas en hak deze fijn. Verwarm de melk en room, en kruid met peper en een beetje zout. Voeg de Parmezaanse kaas toe en laat een half uur op een laag vuur trekken. Roer af en toe. Zeef de melk en schuim ze met een staafmixer op voor het serveren.
 
Basilicumolie en basilicumcrème
  • 1 bos basilicum
  • 3 dl olijfolie
  • 150 gr mascarpone
  • peper en zout
  • 1/2 dl melk
Olie: mix de basilicum met 3 dl olijfolie met de staafmixer tot een mooie groene basilicumolie. Zeven en koud wegzetten. Crème: kruid de mascarpone met peper en zout, en voeg de melk toe. Voeg 60 gr basilicumolie toe tot je een mooie groene crème krijgt.
 
Tapenade van courgette en olijven
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • olijfolie
  • 1 el sjalot, gesnipperd
  • 1/2 teen knoflook, fijngesneden
  • peper en zout
  • 1 potje groene olijven zonder pit, gehakt
  • 2 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • sap en rasp van 1/2 limoen
Stoof de blokjes courgette in olijfolie samen met de sjalot en look. Kruid met peper en zout. Voeg de olijven, Parmezaanse kaas en limoensap en -rasp toe. Meng voorzichtig en giet af in een zeef.
 
Toast en afwerking
  • 12 kerstomaatjes, gemixt en gezeefd
  • 1 pakje mozzarella
  • 4 witte dikke boterhammen, zonder korst
  • olijfolie
  • fleur de sel
Bak het brood goudbruin in olijfolie. Laat de toasts op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met fleur de sel. Werk de risotto af met de gezeefde tomatenpulp en wat gesneden basilicum. Plaats de risotto aan de zijkant van het bord, leg de toast op de rijst. Beleg deze met mozzarella, tomaat en tapenade. Spuit de basilicumcrème tegen de risotto en op de toast. Lepel de Parmezaanse melk rond de risotto en besprenkel het gerecht met basilicumolie.
Relatief gemakkelijke recepten die er fantastisch uitzien (niet per sé op mijn foto’s)… Pimp your f**king kotfood kost je slechts €9,95 en kan je hier bestellen.
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.