Ik zal nog eens een recept posten hé. Deze ‘loaded’ hummus was een echte hit op Instagram, dus bij deze ook het recept voor mijn ultieme hummus! Ik neem je stap voor stap mee!

Hey, iedereen heeft wel een blik gekookte kikkererwten in de voorraadkast staan, ik ook. Niets mis mee als je een snelle versie van hummus wil maken. Maar echt, als je écht lekkere hummus wil, moet je gedroogde kikkererwten gebruiken. Het smaak- en textuurverschil is zo fenomenaal. Echt zo goed! Eerst dus de kikkererwten 24u weken in water en dan toch wel ruim anderhalf uur koken. Good things take time…

En zo kom ik bij mijn volgende tip: als je kikkererwten kookt, dan komen er velletjes van los. Die velletjes verwijder je best, ze zorgen voor een bittere smaak. Een monikkenwerkje! Maar dan kreeg ik zelf ook nog de tip om een schepje bicarbonaat aan het kookwater toe te voegen. En na het lange koken, worden die velletjes eigenlijk ook tot pulp gekookt. Niet bitter en dus heel gemakkelijk om te mixen tot een heerlijke romige massa!

Over mixen gesproken: een echt goede mixer is echt wel belangrijk. Een keukenrobot met een echt krachtige motor. Als de motor niet krachtig genoeg is, wordt enkel de onderkant gemixt, en blijf je heel de tijd ‘klooien’ met de mixer terug moeten openmaken en onder mekaar mengen. Een klein beetje kookvocht toevoegen kan ook helpen. Ik gebruik een Magimix (Cook Expert, maar dan met het keukenrobot opzetstuk), echt goei en krachtig gerief!

Om de hummus op smaak te brengen, de ingrediënten die ik opgeef zijn een richtlijn. Je moet echt proeven, proeven, proeven! Zout, peper, citroensap, komijn, tahin en (goede!) olijfolie, je moet ermee blijven experimenteren tot de smaak helemaal goed zit.

Voor de ‘loaded’ afwerking: eigenlijk ook poepsimpel! Je kan echt vanalles gebruiken, dat goed bij hummus past: specerijen (gerookt paprikpoeder, za’atar), verbrokkelde feta, een goede geut olijfolie, verse kruiden, olijven, kerstomaatjes, granaatappelpitten, bloemetjes, kleine komkommertjes… Wat ‘pinteresten’ ter inspiratie kan helpen!

En dan nu, hét recept! Maar gebruik vooral ook jouw smaakpapillen he!

Loaded hummus

  • 200 g droge kikkererwten
  • 2 kl bicarbonaat
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el tahin
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 kl komijn
  • peper en zout

Toppings

  • een handvol (gekleurde) kerstomaatjes, in partjes
  • 50 g feta, verkruimeld
  • 1 jalapeño, in plakjes
  • wat bladpeterselie, fijngehakt
  • Een handvol geroosterde pijnboompitten
  • Een handvol granaatappelpitten
  • Eetbare bloemetjes, bijv. viooltjes
  • Gerookt paprikapoeder
  • Za’atar

Doe de gedroogde kikkererwten in een kom en zet ze onder water. Laat 12u weken. Giet de kikkererwten af en laat ze 1,5u koken in water met wat zout en bicarbonaat, tot ze mooi zacht zijn. Giet af (hou wat kookvocht bij!) en laat afkoelen.

Pers de knoflook en het sap van de citroen. Doe de uitgelekte kikkererwten samen met de helft van het citroensap, de knoflook, de tahin, de olijfolie en de komijn in een keukenrobot en mix tot een gladde pasta. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe, als het mengsel te droog is. Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra citroensap. Doe de hummus in een kom, draai in een ‘swirl’ en giet er extra olijfolie bij. Werk af met de ‘toppings’ en serveer met platbrood.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.