Iets waar ik elk jaar erg naar uitkijk is de paasbrunch. De ultieme lazy sunday met veel eten, lekkere primeurs, bubbels, Dé Ronde en fijn familiaal gezelschap. Maar dit jaar buiten die laatste gerekend, want ze waren er allemaal voor een weekendje tussenuit. Ze zullen het zich misschien beklagen, want ik heb er mijn werk van gemaakt om een grandioze paasbrunch te maken. Gelukkig waren er de vrienden die hun agenda vrijgehouden hebben omdat er elk moment een nieuw kuikentje kan bijkomen, en die dus mee aan de paastafel konden aanschuiven. Ik vind dat echt leuk, koken in een thema, dus ik heb mij eens goed laten gaan!

Wat stond er allemaal op het menu?

  • Lente-pastasla
  • Zelfgebakken pistolets
  • Tonijnsla
  • Gegrilde camembert met appeltjes
  • Mini-vogelnestjes met kwarteleitjes
  • Courgettecake met honing-ricotta
  • Lamskoteletjes met munt-basilicumpesto (niet op de foto)
  • Verschillende soorten beleg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De pistolets sloegen een beetje tegen: waarschijnlijk niet de juiste bloem (te grof) gebruikt, en ze waren niet mooi opgekomen in de oven. Jammer, maar toch smaakte het wel. Om nog verder uit te zoeken…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De lente-pastasla, camembert, mini-vogelnestjes en lamskoteletjes waren dan weer echte toppers, dus de recepten daarvoor geef ik graag mee. Alles is ongeveer voor 4 personen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lente-pastasla
  • Strikjespasta
  • Diepvrieserwtjes (van die dikke)
  • Een plak ham in reepjes
  • 1 prei
  • 1/2 courgette
  • 1 potje light-room
  • Enkele hardgekookte kwarteleitjes (had ik nog over)
  • Peper, zout en nootmuskaat
  • Munt
  • Olijfolie of boter
  • Parmezaanse kaas
  • Citroen(rasp)

Kook de pasta beetgaar, en doe er tijdens de laatste 5 minuten de bevroren erwtjes bij. Giet af, maar hou een beetje van het kookvocht bij.
Snij de prei in (halve) ringetjes, en de courgette in kwart-plakjes en stoof aan. Doe er dan ook de hamreepjes bij en breng goed op smaak. Meng onder de pasta en doe er de room bij. Je kan het geheel nog een beetje opwarmen. Werk af met gehalveerde kwarteleitjes, vers geraspte parmezaan, citroenrasp en een kneepje citroensap en fijgesneden munt. Echt de lente op je bord!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gegrilde camembert met appeltjes
  • 1 camembert
  • Een handjevol rozijntjes, gedroogde cranberry’s en nootjes (walnoten en/of pecannoten)
  • Honing
  • Een appel

Supersimpel: Snij de bovenste witte korst van de camembert en doe terug in het houten bakje. Zet ongeveer een tiental minuten onder de grill in de oven (wel goed in’t oog houden, en zeker iets onder zetten, want het loopt wat uit. Hak ondertussen de rozijnen en nootjes fijn en snij de appel in plakjes.
Haal de camembert uit de oven als hij een mooi gekleurd korstje heeft, giet er wat honing honing over en werk af met de fijngehakte noten en rozijnen. Dip de kaas op met de partjes appel: een zondige zaligheid!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mini-vogelnestjes
  • 300 gr gemengd gehakt
  • 8 kwarteleitjes
  • Een handvol pistache-nootjes
  • Paneermeel
  • Tomatensaus
  • Enkele blaadjes basilicum
  • 1/2 ei (gewoon even losklutsen)

Kook de kwarteleitjes en pel ze. Hak de pistachenootjes fijn en meng onder het gehakt. Voeg wat ei toe, en zorg voor een juiste “vochtigheidsgraad” door wat paneermeel toe te voegen. Draai de kwarteleitjes in het gehakt en vorm mooie balletjes. Bak af in de oven en warm de tomatensaus op. Serveer de balletjes in de tomatensaus (of misschien kan je ook nog een nestje van spaghetti maken?) en werk af met basilicum.

De lamskoteletjes heb ik gemarineerd in olijfolie met veel tijm en lamskruiden (van bij de Turk) en dan gegrild op een gloeiend hete grillplaat. Daarbij een eenvoudige pesto van basilicum en munt. Hmm, lammetje! De Dagen Zonder Vlees zijn definitief gedaan 😉

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.