Onlangs kwam ik beroepsgewijs in contact met De Ambachterie. Een Nederlands bedrijf dat ambachtelijke kroketten maakt. Zalig toch?

Ellen en Dennis zijn zaakvoerders en wonen in en werken vanuit het prachtige Zeeland. Geweldig sympathieke mensen, jep – inclusief sappig Zeeuws accent, met een echte passie voor hun vak.

Het verhaal van De Ambachterie begint in 2010: Dennis was kok van beroep en hij vond het leuk om thuis verse garnaalkroketten te maken voor familie en vrienden. Die kroketten werden zo gesmaakt, dat hij besloot van zijn hobby zijn beroep te maken. Zijn vrouw Ellen stapte mee in de zaak en ondertussen zijn hun kroketten een echte vaste waarde geworden in Zeeland en heel Nederland.

Broodje kroket
Piekfijn broodje garnaalkroket van De Ambachterie, door @blend_bus_ dat ik proefde op het Foodtruckers By The Sea festival afgelopen zomer

Maar daar stopt het niet, want ondertussen zijn ze ook actief in België. Ze leveren vers bereide kroketten aan horeca-zaken. Hun kroketten zijn dus (nog) niet te verkrijgen in winkels hier, maar er zijn wel enkele restaurants waar je ze kan gaan proeven! Aanrader!

Antwerpen:
De Harmonie

Brugge:
Petit au Grand
Ristretto
Pro Deo

Eeklo:
Boelaere14

Gent:
Spring!
Le Perroquet

Lembeke:
De Pollepel

Kroketten van De Ambachterie

Naast garnaalkroketten, hebben ze bij De Ambachterie nog een heel uitgebreid assortiment aan kroketten en apero balletjes (weetje: wist je dat in Nederland elk gefrituurd balletje een bitterbal genoemd wordt, dus niet enkel die met vleesvulling?). Daar zitten uiteraard de klassiekers zoals vleeskroketten en kaaskroketten bij (tip: hun kaaskroket met Oud Brugge kaas is to die for!). En ze hebben ze ook geweldig originele kroketten, zoals een Bouillabaise kroket, ééntje met een vegetarische Tom Kha vulling en zelfs een aspergekroket met Gandaham. Het volledige gamma vind je hier, hier ga je toch van watertanden?

Daarom mijn pleidooi om hun kroketten ook in meer restaurants hier in België te krijgen! Ken je of ben je een restaurant-uitbater, foodtrucker of snackbar-eigenaar? Vraag hier een proefpakket aan, hun vertegenwoordiger in België komt met plezier langs om je te laten proeven! De Ambachterie zal ook dit jaar een stand hebben op Horeca Expo in Gent, van 17 tot 21 november, Hal 4 stand 4108, ga zeker eens howdoe zeggen ;-), ze stellen er trouwens een volledig nieuwe tapaslijn kroketjes voor!

Ikzelf heb ook een mooi proefpakket van hen gekregen, en dus wilde ik ook een Belgische versie maken van het oer-Hollandse broodje kroket. Benieuwd wat jullie ervan vinden!

Belgisch Broodje kroket met witloof en picklesmayonaise
Voor 4 personen

Belgisch Broodje kroket met witloof en picklesmayonaise

  • 4 tijgerpistolets
  • 4 vleeskroketten van De Ambachterie
  • 2 stronkjes witloof
  • 1 handje rucola
  • 1 el pickles
  • 2 el goede mayonaise
  • 1 grote augurk
  • Klein bosje bladpeterselie
  • Peper en zout
  • Boter
  1. Maak de picklesmayonaise: Mix de pickles fijn en meng er de mayonaise door. Kruid met peper.
  2. Maak de witloofsalade: hou enkele blaadjes apart en snij de rest in fijne reepjes. Snij de bladpeterselie fijn. Snij de augurk in fijne blokjes. Meng de witloofreepjes, picklesmayonaise, peterselie, augurk en kruid met peper en zout.
  3. Verwarm de friteuse voor op 185 ° Frituur de vleeskroketten 8 minuten.
  4. Snij de tijgerpistolets open en bestrijk met boter. Verdeel er de witloofsalade over en beleg met wat rucola en enkele blaadjes witloof. Leg er de vleeskroket bij en serveer!

Ontdek de website van De Ambachterie hier!

Met dank aan De Ambachterie voor deze fijne samenwerking!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.