Het zal u niet verbazen, maar guacamole is een evergreen ten huize Avocado. Ik postte er al ooit eens mijn recept voor in de begindagen van de blog (meer dan acht jaar geleden jawadde – ik durf zelf niet te backlinken). Maar dus tijd voor een update!

Het recept is intussen ook wat geëvolueerd. Ik maak ‘m tegenwoordig ook in een vijzel. Maar ik had er enkel een kleintje in huis, en er wordt hier meestal een stevige portie gemaakt. Ik had dus dringend een grotere nodig, maar verschoot altijd in de winkel van de prijs van zo’n mastodont. Ik heb een betaalbaar en toch uit de kluiten gewassen exemplaar gevonden op de webshop van Etrias.nl. De vijzel is heel zwaar, dus ook wel handig dat ie thuis geleverd werd.

‘Mijn’ guacamole recept is trouwens ook geen authentiek Mexicaans recept. Ik voeg zure room toe, en dat hoort blijkbaar niet zo traditioneel. Maar ik vind dat het de zure en vette smaken mooi verbindt. Ook doe ik er -niet bepaald orthodox- wat ‘guacamole kruiden’ van Santa Maria bij. Ik vermoed dat er daar voornamelijk smaakversterkers inzitten, maar het werkt. De hoeveelheden van de ingrediënten voor het recept zijn een richtlijn, het is altijd zoeken naar de juiste balans, dus proeven proeven proeven!

Uiteraard wordt guacamole vaak met tacochips geserveerd. Lekker, dat wel, maar zo vettig. Ik eet guacamole dan ook meestal met rauwe groenten of ovengebakken tacochips. Die laatste zijn ook heel gemakkelijk om te maken, en ze geven een lekkere hartige smaak en crunch in contrast met het romige van de guac.

Guacamole met ovengebakken tacochips

Dip voor 2-4 personen

  • 2 avocado’s
  • 1 sjalot
  • 8-tal kerstomaatjes
  • 1 limoen
  • 2 el zure room
  • 1 bosje koriander
  • 1 el guacamole kruiden
  • Peper en zout

Voor de tacochips

  • 2 (volkoren) tortilla’s
  • 1 el tacokruiden
  • 2 el zonnebloemolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Snij de tortilla’s in driehoekjes. Besprenkel ze met de zonnebloemolie en de tacokruiden. Zet ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze donker kleuren en krokant zijn.

Snij de sjalot fijn. Snij de kerstomaten in kleine stukjes. Snij de koriander fijn, ook de steeltjes. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel en snij dan in stukjes. Doe de stukjes in een vijzel en besprenkel alvast met wat limoensap. Stamp de blokjes tot een grove puree in de vijzel. Roer er de sjalot, kerstomaatjes, zure room, koriander en wat van de guacamolekruiden. Meng en breng verder op smaak met extra limoensap, peper en zout. Blijf bijkruiden tot je de juiste balans in smaak en textuur vindt: zout, zuur, romig, chuncky,…

Smakelijk!

Met dank aan Etrias.nl voor de vijzel.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.