Peppe X Parma

Vorig jaar werd ik uitgenodigd voor een perslunch bij Graanmarkt 13 door ‘Consortio di Parma’, de mensen achter de zalige Parmaham. En het blijkt een jaarlijkse traditie te worden, want dit keer viel de uitnodiging in de bus voor een lunch bij La Botte in Genk, van de bekende Njam-chef Peppe Giacomazza. Vorig jaar, tijdens het event rond 5 jaar Njam! at ik een fantastische pasta met truffel ven Peppe. Sowieso de winnaar van de avond toen, en zo werd La Botte naar boven op mijn ellenlange restoverlanglijstje gekatapulteerd. In Genk geraak ik ook niet rap, maar voor een lunch met de combinatie Peppe en Parmaham maak ik mij zeer graag vrij!

Samen met blogsisters Macaron Manon en Sarah van Tasting Lifestyle zakten we af richting Genk. Met open armen worden we ontvangen door de jongeman die Peppe’s broer moet zijn. Zelfde looks, zelfde stem, alleen een beetje jonger. Zo fijn dat het een echte familie zaak is. We zijn de laatsten die plaatsnemen aan de lange tafel achterin het restaurant, de rest van de zaak zit trouwens ook gezellig vol, zo op een donderdagmiddag.

Vandaag geen grote uiteenzettingen over Parmaham, gewoon genieten van hapje tot dessert(!) van heerlijke Italiaanse keuken met Parma in de hoofdrol. Gepaste wijnen worden voorzien door Jurgen van Italiaanse wijnhandel Licata Vini, die ik nog ken vanop zijn vorige job bij Culinair Ambiance. Op tafel staat al een heerlijk bordje vers afgesneden Parmaham, 27 maanden gerijpt. Ik vind dat mijn tafelgenoten zich nog goed kunnen inhouden, maar ik kan echt niet weerstaan om regelmatig een flinterdun plakje te verorberen, zelfs tussen de andere gangen door. Die subtiele nootachtige en gerookte smaak, dat vet dat mooi wegsmelt… zalig! De fijne bubbels (Cantratto Millesimato, mousserende wijn ‘Metodo Classico’ met karakteristieke Pinot Noir uit Piemonte) zijn een sprankelende match.

la-botte-parma-1 la-botte-parma-6

Maar dan zijn er ook nog de gerechten van Peppe, met steeds een andere interpretatie van de ham. We beginnen met een slaatje met rauwe Parma en mijn allerfavoriet burrata, verwerkt in een crème. Za-lig! Daarbij nog een heerlijk mineraal vulkaanwijntje Tenuta di Fessina van aan de voet van de Etna.

la-botte-parma-2

Tijd voor pasta! Paccheri met witte asperges en zachtjes gegaarde Parmaham. Pure smaken zonder veel poespas, zoals we van de betere Italiaanse keuken gewend zijn.

la-botte-parma-3

Als hoofdgerecht krijgen we een mooi stukje zeebaars met krokante parma, Siciliaanse groene asperges, artisjok, verrassende chips van zoete aardappel en een sausje van witte salie. In het glas ook weer een Siciliaan erbij: Antica Tenuta del Nanfro. Een elegante, kruidige en fruitige rode wijn.

la-botte-parma-4

Tot mijn vreugde wordt de maaltijd afgesloten met echte Italiaanse gelato, zij het van het zeer romige type met Amarena kersen en jawel, crumble van Parma. Een combinatie die wonderwel werkt.

la-botte-parma-5

Kortom, Peppe x Parma, dat werkt, maar ik had nu ook niet anders durven vermoeden!

Gerelateerde Artikels:

Dagen zonder vlees vanuit Italië: melanzane parmigiana
5 Jaar Njam!
Parmaham en Graanmarkt 13: het universum van Seppe Nobels

Plaats een reactie