Parelcouscous met gegrilde zalm, gemarineerde venkel en zureroomdressing

Vroeger moest ik er het land voor doorkruisen (ik ben écht eens naar Brugge gegaan om het te vinden), nu te verkrijgen in de supermarkt om de hoek: parelcouscous. Met dank aan Soubry die de heerlijke beetgare bolletjes toevoegden aan hun gamma. Meer zelfs: ze ontwikkelden óók parelcouscous met speltbloem, dus ook voedzamer als de versie met witte tarwebloem.

Ik werd gevraagd om hiermee een receptje te ontwikkelen. Was het nu herfst geweest, dan had ik zeker en vast een versie gemaakt met geroosterde pompoen, vijgen, honing en halloumi. Maar aangezien het vandaag de langste dag is, wilde ik een echte zomerse salade maken. Scandinavisch geïnspireerd, dus hey, zelfs net op tijd voor Midzomernacht!

Lekker als lunch, maar ook als salade bij een barbecue (by all means, gooi die zalm dan op de barbecue!) of bij een zomers buffet. Die laatste haalt trouwens meer en meer de bovenhand bij tuinfeestjes bij mij thuis. Minder gedoe (want: je kan alles op voorhand maken), dus meer (zelf) genieten.

Parelcouscous met gegrilde zalm, gemarineerde venkel en zureroomdressing

Salade voor 4 personen (als je nog wat bijgerechtjes serveert)

  • 200 g (spelt)parelcouscous van Soubry
  • 500 g zalmfilet
  • 1 venkel
  • 3-4 Libanese komkommertjes (de kleintjes dus)
  • 1 biologische citroen
  • 1 el goede olijfolie
  • 2 el olijfolie (om te bakken)
  • Peper en zout

Dressing

  • 100 ml zure room
  • 1 sjalot
  • 1 handjevol verse kruiden: dille, basilicum, bladpeterselie,…
  • Peper en zout
  1. Was en rasp de schil van de citroen. Meng de helft daarvan met de olijfolie en een snuf peper en zout. Bestrijk de zalm met dit mengsel. Laat even trekken in de koelkast.
  2. Snij de venkel in hele fijne plakjes met een mandoline. Hou ook de groene venkeltopjes bij als decoratie. Pers het sap van de citroen uit en meng met de goede olijfolie, peper en zout. Laat de venkelplakjes hierin marineren. Snij de komkommers in plakjes.
  3. Breng een pot gezouten water aan de kook en voeg de parelcouscous toe (tip: reken 1 liter water per 100g couscous). Laat 7 minuten koken. Leg een zeef in een vergiet en giet de parelcouscous af. Spoel met koud water.
  4. Verhit een grillpan en bak de zalmfilet 3-4 minuten aan elke kant, zodat hij nog een tikje donkerroos is in het midden. Schep uit de pan en laat even afkoelen.
  5. Snij de sjalot fijn. Hak de kruiden fijn. Meng met de zure room en de rest van de citroenzeste. Proef en je kan nog wat verder op smaak brengen met het marinadevocht van de venkel.
  6. Meng de afgekoelde parelcouscous met de gemarineerde venkel en de komkommerschijfjes. Breek met je handen de zalmfilet in hapklare brokjes en verdeel over de couscous. Bedruppel met de dressing en strooi er de venkeltopjes over.

Smakelijk! Geniet van lange zomerse avonden!

Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Soubry. 

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.