Mexican shakshuka

Mijn blogvoornemen voor 2019? Wat vaker recepten publiceren! Ik schrijf professioneel zo veel recepten, dat het er de laatste jaren op mijn blog precies veel minder van kwam… Maar goede recepten bedenken blijft mijn passie en ik kook thuis vaak ook geweldig lekkere (eenvoudige) dingen. Maar voor een blogpost heb je natuurlijk ook een mooie foto nodig. Sinds ik mijn nieuwe top-machien in huis heb (een Olympus OMD E-M5 II), gaat dat allemaal ook wel wat vlotter, als ik een beetje moeite doe, that is.

Ik heb nogal de neiging om daar dan ellenlange verhalen bij te vertellen, maar met dit voornemen is dat niet de bedoeling. Een lekker recept, een kort woordje uitleg en een deftige (niet te overgestylde – not my style) foto. Dat is het, let’s do this!

Shakshuka in een Mexicaanse versie dus. Met Oudjaar maakten we een Mexicaans buffet, dus daar schoten nog wel wat restjes van over. Ideaal natuurlijk, maar ook zonder deze smaakvolle restjes, is Mexicaanse shakshuka gemakkelijk te maken en een verrassend fusion gerecht!

Mexican style shakshuka
Voor 2 personen – 20 minuutjes werk 

  • 1 zoete aardappel
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 kl fajita-kruiden
  • 1 kl komijn
  • 1 kl Mexicaanse oregano (ja, ik heb dat in huis. Maar kan gerust ook zonder)
  • 1 blik tomatenblokjes
  • enkele druppels limoensap
  • 100 g feta (zal ook wel lekker zijn met geraspte cheddar)
  • 4 eieren (altijd bio hier in huis, maar ik wil niet met de vinger wijzen)
  • 1 avocado
  • bosje koriander
  • olijfolie
  • peper en zout
  • om erbij te serveren, dus optioneel: tomatensalsa, opgelegde rode ui, chilisaus

Snij de ui in ringen. Snij de rode paprika in blokjes. Snij de zoete aardappel in blokjes. Verhit olijfolie in een stoofpot en voeg de uiringen en rode paprikablokjes toe. Stoof enkele minuten en voeg de fajita-kruiden, Mexicaanse oregano en komijn toe. Voeg de tomatenblokjes en de zoete aardappelblokjes toe. Breng aan de kook en laat een 10-tal minuten pruttelen. Kruid met peper en zout.

Snij ondertussen de avocado in blokjes (besprenkel met wat limoen- of citroensap). Maak kuiltjes in de tomatensaus en breek er de eieren in. Zet een deksel op de pot en laat 5 minuten pruttelen. Verkruimel de feta en pluk blaadjes koriander.

Schik de blokjes avocado, koriander en verkruimelde feta erbovenop. Serveer eventueel met tomatensalsa, opgelegde rode ui en flink wat chilisaus (voor mij dan toch graag!).

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.