Hassleback potatoes met rozemarijn, zure room en spekcrumble

Ook dit (bij)gerechtje presenteerde ik voor de Gourmet Bar Bloggers wedstrijd. Hassleback potatoes maakte ik regelmatig klaar in onze skichalet in Italië. Ze zien er geweldig uit, en zijn heel lekker bij een stevig stuk vlees (eens iets anders dan de obligate frietjes of puree), maar kunnen dus ook zo als hapje geserveerd worden. Je kan grote stevige aardappelen nemen, maar die moeten héél lang in de oven, of bijvoorbeeld kleine ratte-aardappeltjes nemen, gaat goed vooruit dan. 

Voor de hassleback potatoes maak je inkervingen in de aardappel, maar zorg ervoor dat je niet helemaal tot beneden doorsnijdt. Je kan dat doen door de aardappelen tussen twee even hoge snijplanken te klemmen, als je ze insnijdt, maar ik heb eens een klein handig plankje in Zweden gevonden, waar je de aardappel zo kan inleggen, echt gemakkelijk! Tot nu toe enkel nog maar tegengekomen in de souvenir-shop van Skansen in Stockholm.
IMG_6557

Nodig voor 4 personen

  • 1 kg ratte-aardappelen
  • enkele takjes rozemarijn
  • 150 gr boter
  • 4 tenen look
  • 100 gr zure room
  • cayennepeper
  • fijne tuinkruiden naar keuze
  • 1 bio-citroen
  • 100 gr spekblokjes
  • peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje, met geperste look, en rozemarijnblaadjes, en goed veel peper en zout. 

Snij de aardappelen in een waaier, zoals hierboven beschreven. Schik ze in een ovenschaal, en giet de gearomatiseerde boter erover. Zet 25 minuten in de oven.

Maak ondertussen de garnituren. Meng de zure room met zeste van de citroen, een snuif cayennepeper en fijngehakte verse kruiden. Bak de spekjes heel krokant en hak fijn.

Controleer of de aardappelen goed zijn, door er even met een mes in te prikken. Zo ja, serveer (giet er zeker nog wat boter over) met de zure room en spekcrumble. Rasp er nog wat zeste van citroen over. 

Gerelateerde Artikels:

J.E.F., nog eens!
De Superette: Het Kookboek
Gourmet Bar wedstrijd in Novotel Gent Centrum

Plaats een reactie