Goulash in een brood

Op 1 januari maakte ik het voornemen dat ik mijn tijd niet meer wil verspillen naar het doelloos zoeken naar cadeautjes voor verjaardagen. Je kent dat wel: ‘shit, ik moet naar een verjaardagsfeestje en ik heb nog geen cadeautje’ om dan op een zaterdag de drukke Meir te gaan trotseren op zoek naar een prul waarvan je echt niet weet of de persoon in kwestie er content mee gaat zijn… Vrij herkenbaar toch? In de plaats nam ik me dus voor om de feestvarkens in kwestie te proberen uit te nodigen voor een etentje bij mij thuis, of bij uitbreiding op restaurant.

Nu was mijn voormalig huisgenootje jarig, en vroeg ik haar wat ze eens echt wilde eten, en ze kwam af met een wel heel gek voorstel: toen ze op vakantie in Praag was, had ze daar (enkele malen zelfs!) goulash in een brood gegeten, en dat zou overheerlijk moeten zijn. Awel, challenge accepted!

Ik gebruikte het recept voor goulash van Jeroen Meus op zesta.be, en kocht Camp Remy-broden bij Delhaize: een rond boerenbrood met een stevige korst.De aardappelen uit het originele recept liet ik weg, en ik gebruikte een deeltje van ‘het wit van het brood’ om de saus van de goulash te binden. En het was echt zalig lekker!

Wat heb je nodig (voor 4 personen)

  • 1 blik (van 400 gr) gepelde tomaten
  • 750 gr rundkarbonade (in blokjes) -> ik heb stoofvlees gebruikt
  • 5 dl rundsbouillon
  • paprikapoeder (ik had de chance dat mijn zus ooit eens een zakje paprika voor mij had meegebracht uit Hongarije)
  • 1 teentje look
  • 1 blaadje laurier
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
  • platte peterselie
  • 1 rode paprika
  • 2 takjes tijm
  • 2 uien
  • een potje zure room
  • 4 kleine ronde boerenbroden

Snij de ui en look fijn, en de paprika in lange reepjes. Stoof de ui en look aan in olijfolie en als de ui glazig wordt het vlees toe en laat even meebakken. Bevochtig dan met warme bouillon en het blik tomaten, voeg de paprikareepjes, een blaadje laurier, de tijm toe en kruid met peper, zout en paprikapoeder. Roer eens goed om, breng aan de kook, en laat een uurtje zacht pruttelen.

Zet het brood nog heel eventjes in de oven, zodat het mooi krokant wordt. Snij het deksel eraf, en hol de broden goed uit. Hak een deel van het wit van het brood fijn, en voeg naar het einde toe aan de goulash, laat dan nog even doorkoken tot de saus mooi dik is.

Vul de broden met de goulash, en werk af met een goede schep zure room, platte peterselie en het deksel van het brood.

Plaats een reactie