Geroosterde pompoen en pastinaak

Geroosterde pompoen met pastinaakfrietjes, blauwe kaas en hazelnoten

Als er iets positief is aan de lockdown-periode, is het wel dat het de creativiteit in mijn keuken (ook de jouwe?) enorm bevordert. Ik probeer zo weinig mogelijk naar de winkel te gaan, maar als ik ga, neem ik zoveel mogelijk verschillende groenten mee. En kazen die lang bewaren (zoals feta, halloumi en blauwe kaas) én noten belanden ook steevast in het winkelmandje. Neem die drie: verschillende groenten + kaas + noten, en je kan er tal van originele gerechten mee creëeren. Meestal vrij licht, wegens koolhydraatarm, maar je kan er ook altijd een geroosterd patatje, pasta, couscous of een stukje brood bij serveren.

Ditmaal had ik nog een flespompoen en enkele pastinaken die opgebruikt wilden worden. De pompoen heb ik geroosterd in dezelfde ‘marinade’ die ik voor de geroosterde venkel gebruikte, maar ik heb ook nog ras-el-hanout en citroenzeste toegevoegd. De pastinaakfrietjes gaf ik enkel een jasje van olijfolie, peper en zout, om het zoete niet te veel te laten overheersen.

En might I say, dit was weer zo’n voltreffer! Had ik nog rucola in huis gehad, dan had ik die er zeker ook bijgedaan. Sowieso leent dit recept zich perfect voor eigen inbreng en creativiteit, al zou ik de pompoen wel als basis behouden (wegens zó goed). Niet zo’n blauwe kaas-lover? Kan ook met geitenkaas of feta! Ik gebruikte ook gedroogde veenbessen, omdat ik die nog in huis had, maar rozijntjes kan uiteraard ook perfect. Hopelijk smaakt het jou ook zo hard!

Geroosterde pompoen met pastinaakfrietjes, blauwe kaas en hazelnoten

Grote lunch voor 2 personen

  • 1 kleine flespompoen (butternut)
  • 2-3 pastinaken
  • 125 gr blauwe kaas (bijv. Danablu, die vind ik prijs-kwaliteitsgewijs top!)
  • Handvol hazelnoten
  • Handvol gedroogde veenbessen
  • Klein bosje platte peterselie (of basilicum, rucola,…)
  • 1 biologische citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Voor de marinade

  • 2 el olijfolie
  • 1.5 el ahornsiroop (of honing)
  • 1 kl ras-el-hanout
  • 2 kl balsamico
  • Peper en zout
  1. Meng 2 el olijfolie met de ahornsiroop, ras-el-hanout, balsamico en peper en zout in een kommetje.
  2. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Schil de pompoen, verwijder de pitten, snij in de lengte in twee en snij in plakken van net geen centimeter dik. Schik de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de pompoenstukjes met ongeveer de helft van de marinade. Was de citroen goed en rasp ongeveer de helft van de schil over de pompoenen.
  3. Schil en snij de pastinaak in frietjes (tip: ik zorg altijd voor wat ‘smalle puntjes/schuine randjes’, die bakken dan heel krokant in de oven). Leg op een aparte bakplaat met bakpapier. Besprenkel met 1 el olijfolie en kruid met peper en zout.
  4. Zet beide bakplaten 12 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Verkruimel ondertussen de blauwe kaas, snij de bladpeterselie fijn en hak de hazelnoten grof.
  6. Keer na 12 minuten de pompoenstukjes om en bestrijk ze met de rest van de marinade. Schep de pastinaakfrietjes om en zet alles nog 10 minuten in de oven.
  7. Als de groenten klaar zijn, schep ze over in een grote schaal. Verdeel er de blauwe kaas (let op, die gaat dan wel een beetje smelten natuurlijk, je kan ook nog even wachten tot de groenten lauw zijn), grofgehakte hazelnoten, gedroogde veenbessen en bladpeterselie over. Besprenkel met nog een klein beetje extra vierge olijfolie, kruid met peper en zout en rasp er de rest van de citroenschil over. Smakelijk!

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.