Er is een nieuw restaurant in Bilzen, Limburg, en ik mocht gaan proeven! Akko is gevestigd in het gloednieuwe hotel Martin’s Rentmeesterij. Ik trek er op een winterse woensdagavond samen met vriendin Evelyne naartoe om de keuken van Kevin Bonanno te gaan ontdekken. Dat nieuwe hotel ziet er indrukwekkend uit (het is een strakke nieuwbouw vlak aan het historische rentmeesterhuis van Landcommanderij Alden Biesen). Het is al pikdonker als we toekomen, vermoedelijk is het uitzicht overdag ook de moeite!

Hotel Martin’s Rentmeesterij

Het restaurant dat aan het hotel grenst, is in een L-vorm, met aan één kant lange tafels voor grotere groepen, om de hoek is de open keuken en kleinere tafeltjes voor een intiemere eetbeleving. Wij krijgen een tafeltje toegewezen vlak naast de keuken, altijd fijn!

Interieur Akko

Voor we goed en wel plaatsgenomen hebben in de mooie stoeltjes, staat er al een eerste hapje voor ons klaar: huisgemaakte zadencracker met parmezaancrème. Als aperitief kan een glas champagne uiteraard, maar de sommelier –die ook Kevin heet- heeft nog een andere leuke suggestie: Schorpion brut, een schuimwijn ‘méthode traditionelle’ uit Vliermaal, een wijndomein op amper 10 kilometer vogelvlucht van Akko. Dat moet je toch proeven? En jawel hoor, wat een frisse, droge schuimwijn bomvol fruit. Eens kijken of ik een paar van die flessen kan bemachtigen voor de eindejaarsfeesten! En daar komt ook nog een tweede hapje bij: Kroepoek met truffel, gerookte paprika en zure room.

Ondertussen wordt ons het menu voorgesteld, er is keuze uit 3, 4 of 5 gangen. Dan kiezen we de gulden middenweg van 4, met kleine glaasjes wijn erbij, het uitbundige feestseizoen gaat tenslotte bijna beginnen.

Het eerste gerecht is een salade van Noordzeekrab met gemarineerde selder, kreeftenmayonaise, groene miso (ik kende de groene variant nog niet, ik vind er ook niet meteen iets over terug, maar het was wel heel lekker!) en gefrituurde kappertjes. Ik ben een grote fan van krab, dus met dit soort bereiding kan je me altijd plezier doen, zomer of winter! In het glas een witte Italiaanse wijn uit Soave nabij Verona: Tamellini Soave Superiore. Verrassend fris en fruitig met een bittertje!

Als tussengerecht een lekker stukje gebakken heek (of mooie meid) met crème van aardpeer, krulkool, hazelnoot en schuim van gerookte look. Een verrassende bereiding die ons allebei ook weer heel erg kan bekoren, hoewel er misschien een zuurtje gemist wordt. Wijnsgewijs gaan we naar Galicië in Spanje met Celdino DO Monterrei Godello. Wederom een fruitige wijn maar toch ook weer volledig anders (en goed!) en met een ziltige ondertoon.

Chef Kevin Bonanno

Het hoofdgerecht is een stukje kip, maar wel een unieke soort: 100dagen kip (de lokale tegenhanger van de Franse Bressekip) met verschillende soorten wortel, een kroketje van kippenragout en een veloutésaus met Vadouvan. Opvallend is dat er in de gerechten geen snelle koolhydraten gebruikt worden – buiten het overigens heerlijk krokante zuurdesembroodje on the side – en dat vind ik helemaal prima zo! Wijnpairing: ‘Le Pur Fruit Du Causse’ de Combel-La-Serre uit Cahors in Frankrijk. Kruidig maar zonder zware tannines, dat gaat wel bij dat sappig kippetje!

Voor het dessert is er keuze tussen een kaasbordje, een dame blanche of een dessert met gepocheerde appel en karamel, platte kaas en sponge cake van pistache. De uitgebreide beschrijving van die laatste doet je wel vermoeden wat onze keuze was! Wat een dessert! Echt één van de lekkerste die ik dit jaar proefde! Met de bedenking erbij dat het misschien nog lekkerder zou zijn als de gepocheerde appeltjes vervangen zouden worden door gebakken exemplaren. Ook meer dan goedkeuring voor de (niet te) zoete witte wijn die erbij komt: Domaine De Pellehaut “Harmonie de Gascogne” met veel bloemen en vol fruit. Perfecte afsluiter van een heerlijke avond!

Hoewel er best wel wat couverts te bedienen waren die avond, heerste er een heel zen sfeertje in de keuken, indrukwekkend! De kracht van een goede mise-en-place vertelt chef Kevin ons achteraf. Na een korte fijne babbel met het team trekken wij tevreden terug naar Antwerpen. Het ritje heen-en-terug meer dan waard! Of je combineert het met een overnachting in dat mooie hotel natuurlijk.

Akko
Hotel Martin’s Rentmeesterij
Kasteelstraat 2
Bilzen

Bedankt aan Akko en Backstage Communication voor de uitnodiging!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.