Slaat uw hart ook een slagje over als je ‘Ottolenghi’ hoort vernoemen? Sinds dat ‘Plenty’ zo’n gigantisch succes is geworden, kan de man niet veel mis meer doen. Integendeel, kookboek na kookboek blijft hij verrassen en inspireren. Ik denk dat hij ondertussen aan nummer 7 toe is, en jawel, ik heb ze allemaal in huis. Plenty zit vol vetvlekken en kleeft vol post-itjes. De rest is wat minder gebruikt (toegegeven: aan ‘Sweet’ moet ik zelfs nog beginnen, hoewel hij toch ook al meer dan een jaar in mijn boekenkast staat). Maar het is zo’n beetje met de ‘old-school’ Jamie Oliver: in elk recept van Ottolenghi schuilt een tikkeltje magie.

Waar die magie vandaag komt, is ook niet zo ver te zoeken: zijn excessief gebruik van (vaak Midden-Oosterse) kruiden maakt van elke doordeweekse groente iets fenomenaal. Ideaal materiaal voor feestmalen, maar toegegeven, soms laat je de boeken ook wel eens staan op een doordeweekse dag, omdat er nu eenmaal zoveel ingrediënten voor nodig zijn… Ik heb een zeer goed gevulde voorraad- en kruidenkast, maar soms moest ik toch ook eens in’t haar krabben met speciale ingrediënten.

Ik vermoed dat hij het wel vaker te horen kreeg: top, maar zo veel ingrediënten, en zo ingewikkeld… In zijn inleiding schrijft hij dat er vaak veel mopjes over gemaakt worden. Het was in ieder geval een trigger voor hem om het allemaal wat eenvoudiger en toegankelijker aan te pakken, en nu is daar: SIMPEL.

De 7de dus in de reeks, in hetzelfde formaat (handig toch, voor in die boekenkast), en dit boek heeft een echt concept: de letters van het woord S-I-M-P-E-L staan voor een ‘gemakkelijkheid’ zal ik het maar noemen:

  • S van snel
  • I van ingrediënten (max 10)
  • M van maak op voorhand
  • P van provisiekast
  • E van eenvoudiger dan je denkt
  • L van lui

Komt dat even mooi uit in het Nederlands. Bonne chance voor wie dit mag vertalen naar het Frans! Bij elk recept staan er aangeduid welke letters van toepassing zijn. En jawel, er zijn zelfs recepten die ‘voldoen’ aan alle letters.

En dan nu de question jambon… Is het ook daadwerkelijk zo simpel? Wel… ja, voor mij wel! Maar ik heb natuurlijk ook wel wat kookervaring in de vingers. En ook heel veel kruiden in huis. En als je wat kennis van producten hebt, weet je wel waar je eens iets kan weglaten of vervangen. En dan die smaakcombinaties… Die blijven in aloude Ottolenghi-traditie fenomenaal! Ik testte de voorbije week heel wat recepten, en het was telkens een schot in de roos.

Dit kwam er op tafel ten huize avocado:

Burrata met geroosterde druiven en basilicum

Dit stond werkelijk in 10 minuten op tafel. Druiven grillen, ik zou er nooit opkomen, maar het is werkelijk geweldig lekker, zeker ook door de verrassende marinade!

Bloemkool met mosterd en kaas en kipschnitzel in zadenkorst

Jep, ik ben geen grote bloemkoolfan, maar bij het zien van de foto in het boek, begon ik spontaan te watertanden. Je moet de bloemkoolroosjes eerst stomen, en dan gaan ze nog samen de oven in met een heerlijk sausje met mosterd (poeder –en zaadjes, dus niet het sausje) en cheddar, zo goed! En dan maakte ik er ook nog de kipschnitzel in zadenkorst bij. Voor de zadenkorst had je veel verschillende soorten zaadjes nodig, ik had niet alles in huis, maar verving hier en daar wat (vraag me niet wat), en het bleek prima te zijn. De opgegeven hoeveelheden voor de zadenkorst waren echt wel ruim, dus ik heb een potje apart gehouden om de volgende keer opnieuw te paneren. Het was in ieder geval heerlijk! En ik heb het even nagevraagd bij de uitgeverij (Fontaine Uitgevers), en jawel, ik mag het recept delen! Ik heb de teksten hier en daar wel wat aangepast of ingekort. Beroepsmisvorming zeker?

Bloemkool met mosterd en kaas (voor 4 personen)

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 30 g boter
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 1,5 kl komijnzaad
  • 1 kl currypoeder
  • 1 kl mosterdpoeder
  • 2 groene chilipepers, fijngesneden (heb ik er niet bijgedaan, zal wel lekker zijn, maar ik zit hier thuis met een zeer gevoelige eter als het op pikantigheid aankomt)
  • 3/4 kl zwart mosterdzaad (ik meet dat ook niet zo precies af)
  • 200 ml room
  • 120 g geraspte cheddar
  • 15 g (vers) broodkruim -> paneermeel gebruikt
  • peterselie, fijngesneden
  • zout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Stoom de bloemkoolroosjes 5 minuten.

Doe de boter in een ovenvaste braadpan en zet op halfhoog vuur. Stoof de ui goudbruin. Voeg komijnzaad, currypoeder, mosterdpoeder en chilipeper toe, roer om en laat 4 minuten stoven. Voeg het mosterdzaad toe en 1 minuut later de room toe. Voeg 100 gram geraspte kaas en een snuf zout toe en laat de saus nog even pruttelen tot ze indikt. Haal de pan van het vuur en roer de voorgestoomde bloemkoolroosjes erdoor.

Doe de rest van de kaas in een kom en meng er het broodkruim en fijngesneden peterselie door. Strooi dit over de bloemkoolschotel. Veeg de randen schoon, zodat de restanten niet gaan verbranden (euhm, dat heb ik dus niet gedaan, ik heb de pot wel terug mooi proper gekregen hoor) en zet hem in de oven. Bak het gerecht 8 minuten tot de saus borrelt en zet nog een 4-tal minuten onder de grill, tot de bovenkant mooi donker kleurt. Laat nog 5 minuten afkoelen voor het opdienen. Werkelijk heerlijk!

Gesmoorde prei met eieren en za’atar

Een recept uit het hoofdstuk ‘brunch’, ik at het als lunch. Het is een beetje een shakshuka, maar dat met prei in plaats van tomatensaus. Origineel en smaakvol, ik liet mijn eitjes iets te lang garen, waardoor de dooier niet echt meer vloeibaar was, jammer. Maar dat is eerder door onoplettendheid, dan geen goede instructies in het recept.

Je merkt het, Simpel is echt een topfavoriet geworden hier thuis! Ideaal voor snelle dagelijkse gerechten, maar neem enkele verschillende recepten uit het boek bij mekaar, en je hebt een waar feestmaal samengesteld. Achterin het boek staan trouwens ook nog heel wat ‘combinatie suggesties’, zowel voor dagelijks als een feestmaal, handig! Maar geef nu toe, wat is leuker dan je aan tafel zetten met een goed kookboek en met post-itjes de recepten selecteren voor het volgende eetfeestje bij jou thuis? Met dit boek zet je gegarandeerd iets magisch op tafel!

Simpel bestellen? Dat kan hier!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.